EN
The main objective of this study was to investigate attitudes towards sugar-free products in a group of 74 diabetics from Warsaw region. The diabetics were asked questions about use of specific diets, intake of sweeteners and habits concerning consumption of all food products containing artificial sweeteners. On average, the majority of diabetics avoided sweetening meals/beverages with sucrose, although only one-third replaced it with table-top sweeteners. Less than half the individuals used to consume food products with artificial sweeteners as sugar replacers. The most important factors limiting the consumption among these diabetics were: a worse taste of sugar-free products when compared to traditional foods, the prevalence of reported health disturbances after consumption of food with artificial sweeteners, their too high price and a little knowledge about such products.
PL
W grupie 74 osób chorych na cukrzycę z rejonu Warszawy badano stosowanie słodzików stołowych oraz częstotliwość spożycia produktów bezcukrowych zawierających sztuczne substancje słodzące. Przeważająca część osób unikała słodzenia napojów sacharozą, ok. 1/3 badanych zastępowało ją słodzikiem stołowym. U blisko połowy respondentów odnotowano spożycie produktów zawierających sztuczne substancje słodzące jako zamienniki sacharozy. Mężczyźni najczęściej spożywali napoje gazowane i niegazowane oraz napoje typu cola, natomiast kobiety – czekoladę, wyroby ciastkarskie oraz soki i napoje owocowe. Czynnikami ograniczającymi spożycie produktów bezcukrowych były: gorszy smak w porównaniu do żywności tradycyjnej, występowanie dolegliwości po spożyciu oraz zbyt wysoka cena (głównie u kobiet) i mała wiedza o takich produktach (głównie u mężczyzn).