PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2006 | 240-241 |

Tytuł artykułu

Ocena podobieństwa linii wsobnych kukurydzy (Zea mays L.)

Warianty tytułu

EN
The estimation of similarity of inbred lines of maize [Zea mays L.]

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano 18 linii wsobnych kukurydzy o bardzo zróżnicowanym pochodzeniu. Linie wyprowadzono z form: amerykańskiej, francuskiej, niemieckiej i węgierskiej oraz z mieszańców pojedynczych i międzyliniowych. Wybrano losowo po 5 roślin z każdej linii, na których dokonano pomiarów następujących cech: długości i grubości kolby, liczby rzędów ziaren na kolbie, liczby ziaren z kolby, masy kolby i ziarna z kolby, grubości osadki oraz zawartości suchej masy w ziarnie. Do oceny podobieństwa linii zastosowano analizę skupień metodą średnich skupień na podstawie odległości euklidesowych. Analizowane linie zgodnie z pochodzeniem zostały podzielone na grupy. Wykorzystano również analizę regresji wielokrotnej do określenia zależności masy ziarna z kolby od pozostałych cech. Otrzymany model w 94% dopasowany jest do danych empirycznych. Masę ziarna z kolby determinują przede wszystkim liczba ziaren z kolby oraz masa kolby.
EN
Eighteen inbred maize lines of different origin were tested. The lines were derived from American, French, German and Hungarian forms and from hybrids. Five plants of each line were chosen at random to evaluate the following features: ear length, ear diameter, number of grain rows in a cob, number of grains per cob, cob weight, grain yield from one cob, rachis diameter and dry matter content. Cluster analysis using a mean cluster method based on Euclidean distance was applied to estimate a similarity of maize lines. The lines were divided into groups based on their origin. Moreover, a multiple regression analysis was used to assess the extent to which the grain yield from one cob is affected by the other features. The model so obtained is fitted in 94% to the empirical data. It was found that the grain yield from one cob is determined mainly by a number of grains in the cob and cob weight.

Wydawca

-

Rocznik

Numer

Opis fizyczny

s.191-195,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-56e79b2f-96d3-4bfa-82df-1b8035739d05
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.