PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 42 | 04 |

Tytuł artykułu

Przeciwutleniajace wlasciwosci fenoli piwa i ich potencjalne konsekwencje zywieniowe

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule omówiono związki fenolowe występujące w piwie, ich zawartość, właściwości, rolą w procesach produkcji piwa, a także prozdrowotne działanie fenoli, a zwłaszcza ich pochodnych w niektórych chorobach.
EN
Phenols being present in beer, its content, properties meaning in the beer production and healthy properties of phenols and especially its derivatives against disease have been presented in this article.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

42

Numer

04

Opis fizyczny

s.9-11,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

  • Instytut Biotechnologii Przemyslu Rolno-Spozywczego, 02-532 warszawa, ul.Rakowiecka 36

Bibliografia

  • [1] Kunze W.: Technology Brewing and Malting, I VLB, Berlin, 1996 r.
  • [2] Quereshít А і in.: ASBS, (1979), 37 (4), 153-160.
  • [3] Maier G. і in.: Fluessiges Obst, (1990), 57, 230-232, 236-239, 249-251.
  • [4] Oszmiański J.: Przem. Spoż., (1995), 3/95, 94-96.
  • [5] Oszmiański J.: Przem. Piek. i Cukier., (1995), 43 (12), 10-11.
  • [6] Analytica ЕВС, (1989), 9.9.1, E 157.
  • [7] Analytica ЕВС, (1989), 9.9.2., E 159.
  • [8] Rybicka M.: Polifenole w piwie cz. II, w Następstwa jakościowe utleniania fenoli produktów owocowych i piwa (red. Sieliwanowicz B.),IBPRS Warszawa, 1995.
  • [9] Maniak B., Targoński Z.: PFiOW, (1996), 40 (4), 7-10.
  • [10] Maillard M.-N. i wsp.: Lebens.- Wiss.u-Technol., (1996), 29, 238-244.
  • [11] Huige N. J.: Progress in beer oxidation control, w Beer and wine production (red. Gump В.H.), ACS, Waszyngton, DC, 1993.
  • [12] Oliński R., Jurgowiak M.: Reaktywne formy tlenu - uniwersalny czynnik patogenny? w:Nowe tendencje w biologii molekularnej i inżynierii genetycznej oraz medycynie (Barciszewski J. i in.), 254-273, Sorus, Poznań, 1996.
  • [13] Salah N. i in.: Arch. Biochem. Biophys., (1995), 322(12), 339-346.
  • [14] Rijke V.B-de i in.: Amer. J. Clinic. Nutr.,(1996), 63(3), 329-334.
  • [15] Teissedre P. L. і in.: J. Sci. Food Agr., (1996), 70(1), 55-61.
  • [16] Lee V. і in.: J. Food Sci., (1995), 60(3), 473-176.
  • [17] Bovin P.: Cervisia, (1995), 20(3), 45-18.
  • [18] De Keukeleire D. і in.: XXVI Kongres ЕВС. Maastricht, 1997.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-55d0086e-654c-47cd-957d-f610ceff6de8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.