PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 36 | 3 |

Tytuł artykułu

Analiza ankiet z zakresu działań zmierzających do poprawy żywienia i aktywności fizycznej wsród dzieci i młodzieży, prowadzonych na terenie szkół

Warianty tytułu

EN
Survey analysis of actions to improve nutrition and physical activity among children and adolescents conducted in the school

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Najbardziej skuteczne programy edukacyjne z zakresu prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej opierają się na środowisku szkolnym, będącym centrum działań, obejmującym także rodzinę oraz społeczność lokalną. Celem przeprowadzonych badań była analiza programów/działań prewencyjnych z zakresu poprawy żywienia i aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży na terenie szkół. W Polsce problem żywienia w szkołach nie jest dotychczas należycie rozwiązany z wielu powodów, w tym organizacyjnych i finansowych, jednak wyniki ankiety wskazują na coraz większe zaangażowanie szkół w działania prewencyjne z zakresu poprawy żywienia i aktywności fizycznej wśród dzieci i młodzieży poprzez prowadzenie licznych działań i programów edukacyjnych z tego zakresu na terenie szkoły.
EN
The most effective educational programs on proper nutrition and physical activity are based on the school, which is a center of activities, including the family and the local community. The objective of the study was to analyze the programs / activities to improve the prevention of nutrition and physical activity among children and youth in the schools. In Poland the problem of nutrition in schools is not yet adequately solved because a number of reasons, including organizational and financial, however, results of the survey indicate the increasing involvement of schools in the prevention of improving nutrition and physical activity among children and young people by carrying out numerous activities and educational programs with this range in the school.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

36

Numer

3

Opis fizyczny

s.537-547,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Zywnosci i Zywienia, Warszawa
autor

Bibliografia

  • 1. Howerton M.W., Bell B.S., Dodd K.W., et al.: School-based Nutrition Programs Produced a Moderate Increase in Fruit and Vegetable Consumption: Meta and Pooling Analyses from 7 Studies. J. Nutr. Educ. Behav., 2007, 39, 186-196.
  • 2. Matvienko O.: Impact of a nutrition Education Curriculum on Snack Choices of Children Ages Six and Seven Years. J. Nutr. Educ. Behav., 2007, 39, 281-285.
  • 3. Marcus C., Nyberg G., Nordenfelt A., et al.: A 4-year, cluster-randomized, control led childhood obesity prevention study: STOPP. Int. J. Obesit., 2009, 33, 408.
  • 4. Martos E., Nagy O., Lajos B., et al.: Hungarian Aqua Promoting Program in the Young, final report of the BCA-HUN 06-07 project, Hungary 2007.
  • 5. Carter R.: The impact of public schools on childhood obesity. J. Am. Med. Assoc., 2002, 288, 17; 2180..
  • 6. Narodowy Program Zapobiegania Nadwadze i Otyłości oraz Przewlekłym Chorobom Niezakaźnym poprzez Poprawę Żywienia i Aktywności Fizycznej 2007-2016 www.mz.gov.plfiles/ma_struktura/docs/npz_nadwadze_otyłości_25072007.pdf
  • 7. Rychlik E., Jarosz M.: Najczęstsze wady w żywieniu dzieci i młodzieży. W: Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia. Pod red. M. Jarosza. Warszawa, IŻŻ, 2008, 17-25.
  • 8. Rychlik E., Jarosz M.: Znaczenie żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży. W: Obiady szkolne. Pod red.: M. Jarosza. Warszawa, IŻŻ, 2008, 25-31.
  • 9. Wajszczyk B., Charzewska J., Chabros E., i wsp.: Ocena zwyczajów żywieniowych młodzieży w wieku pokwitania na tle zaleceń. W: Biospołeczne aspekty rozwoju współczesnej młodzieży polskiej w okresie dojrzewania. Pod red: J. Charzewskiej. Warszawa, Akademia Wychowania Fizycznego, 2007, 45-54.
  • 10. Karta Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży w Szkole 14.11.2007, www.izz.waw.pl/doc/Karta0001-.pdf .
  • 11. Komisja Europejska. Biała Księga. Europejska strategia dla problemów zdrowotnych związanych z odżywianiem się, nadwagą i otyłością. Bruksela 30 maja 2007.
  • 12. World Health Organization. The Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. 2004, www.who.int/gb/ebwha/pdf files/WHA57/A57R17-en.pdf .
  • 13. Guthrie J., Buzby J.: Several strategies may lower plate waste in school feeding programs. Food Rev., 2002, 25, 2; 36-42.
  • 14. Woynarowska B., Mazur J., Kowalewska A.: Organizacja żywienia uczniów w szkole a profilaktyka nadwagi i otyłości. Zdr. Publ., 2008, 118, 2; 132-137.
  • 15. Kleinman R., et al.: Diet, breakfast and academic performance in children. Ann. Nutr. Metab., 2002, 46, Suppl. 1, 24-30.
  • 16. Benton D., Parker P.: Breakfast, blood glucose and cognition. Am. J. Clin. Nutr., 1998, 67, 772-778.
  • 17. Food and nutrition policy for schools. A tool for the development of school nutrition programmes in the European Region. WHO 2006.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-551b1d9d-0bf8-41fb-a309-72b4bb234abf
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.