PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 07 | 2 |
Tytuł artykułu

Small angle X-ray scattering [SAXS] investigations on potato starch in suspensions

Warianty tytułu
Języki publikacji
EN
Abstrakty
EN
Small angle X-ray scattering (SAXS) is one of the methods used for the analysis of the starch structure. In this manner, involving changes in electron density structure of starch becomes available. By variation of the media in which starch is suspended wider differentiation of starch structure is possible. Usually such studies are carried out in water. In this paper the SAXS method was successfully used for investigation of starch structure in such media as water, methanol, 1 M solution of HCl, 1 M solution of NaCl, and 0.1 M solution of I2 in KI. Analysis of SAXS curves for those suspensions proved some differences in curve pattern. Especially interesting data were obtained from a comparison of SAXS curves for starch suspensions in 1 M HCl and 1 M NaCl. Effective scattering of starch suspension in 1 M HCl in the initial part of the curve, as compared to the 1 M NaCl case, indicates that the diffusion of СГ ions to various regions of the starch structures depends, among other things, on the pH of the solution. These results demonstrated that the SAXS method could be used for identification of the starch structures to which specific media diffuse and, therefore, for investigating the impact of various factors on this diffusion.
PL
Metoda niskokątowego rozpraszania promieniowania rentgenowskiego jest jedną z metod badania skrobi. Pozwala ona zobaczyć budowę skrobi, ujawniającą się jako zmiana rozkładu gęstości elektronowej. Gdy obserwacje prowadzi się w ciekłym ośrodku, zmiany rozkładu gęstości elektronowej są łatwiejsze do zaobserwowania. Dotychczas stosowanym do tego celu ośrodkiem była jedynie woda. W niniejszych badaniach użyto też innych ośrodków. Skrobie zawieszono w wodzie, metanolu, 1 M kwasie solnym, 1 M wodnym roztworze NaCI, i 0,1 M roztworze J2 w KJ. Analiza krzywych SAXS pokazała, że różnią się one między sobą. Różnice te były szczególnie widoczne w przypadku zastosowania 1 M kwasu solnego i 1 M roztworu NaCI. Szczególnie duże rozproszenie promieniowania przez skrobię w kwasie solnym w początkowym przebiegu krzywej wskazuje na dyfuzję anionu СГ do różnych regionów gałeczki, przy czym dyfuzja ta zależy od pH roztworu. Metoda może być przydatna w badaniach strukturalnych skrobi.
Wydawca
-
Rocznik
Tom
07
Numer
2
Opis fizyczny
p.160-168,fig.
Twórcy
autor
  • University of Marie Curie-Sklodowska, sq. Marii Curie-Sklodowskiej 3, 20-031 Lublin, Poland
autor
autor
Bibliografia
  • [1] Wu H.C.H., Sarko A.: Carbohydrates Res., 61, 1978, 27.
  • [2] Hizukuri S., Takeda Y., Maruta N., Juliano B.O.: Carbohydrates Res., 189, 1989, 227.
  • [3] Buléon A., Dupart F., Booy F.P., Chanzy H.D.: Carbohydr. Polym., 4, 1984, 161.
  • [4] Jenkins P.J., Cameron R.E., Donald A.M.: Starch, 12, 1993,417.
  • [5] Cameron R.E., Donald A.M.: Polymer, 33 (12), 1992, 2628.
  • [6] Jamroz J., Pikus S.: Ital. J. Food Sci., 9, 1997, 205.
  • [7] Pikus S., Jamroz J.: X-Ray Investigations of Polymer Structures, Proc. SPIE 3095, 1997, 167.
  • [8] Jenkins P.J., Donald A.M.: Starch-Stärke, 49, 1997, 262.
Typ dokumentu
Bibliografia
Identyfikatory
Identyfikator YADDA
bwmeta1.element.agro-article-54e832b1-78e2-407a-b557-42676730db1b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.