PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2007 | 53 | 3 |

Tytuł artykułu

Effect of the leaf extract from the maidenhair tree [Ginkgo biloba L.] on the growth of the oyster mushroom [Pleurotus spp.] mycelium

Warianty tytułu

PL
Wplyw wyciagu z lisci milorzebu japonskiego dwuklapowego [Ginkgo biloba L.] na wzrost grzybni boczniaka [Pleurotus spp.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The authors investigated the impact of maidenhair alcohol extract addition on mycelium growth in two species of oyster mushroom: P. precoce and P. citrinopileatus on the agar medium and beech sawdust substrate. The following concentrations of the experimental extract were added to media and substrates: 0, 1, 10, 100, 1000 and 10000/Jg/l. It was found that addition of extract from maidenhair leaves to agar medium either stimu­lated or inhibited the mycelium growth of oyster mushroom depending on extract con­centration. In case of the P. precoce, stimulation of mycelium growth occurred at extract concentration of 1 and 10 /Jg/1, while in P. citrinopileatus - at concentration ranging from 1 to 100pg/l. Concentrations higher than those mentioned above inhibited the growth of mycelium. The extract from maidenhair leaves added to substrate from beech sawdust was found to stimulate mycelium growth only at concentration of 10000 jug/1, irrespective of species of the examined oyster mushroom.
PL
Badano wpływ wyciągu alkoholowego z zielonych liści miłorzębu dwuklapowego na wzrost grzybni dwóch gatunków boczniaka, tj. P. precoce i P. citrinopileatus na pożywce agarowej i podłożu z trocin bukowych. Do pożywek i podłoży zastosowano dodatek wyciągu w stężeniu 0, 1, 10, 100, 1000 i 10000 /Jg/1. Stwierdzono, że dodatek wyciągu z miłorzębu do pożywki agarowej stymulował bądź hamował wzrost grzybni boczniaka w zależności od stężenia. U P. precoce stymulacja wzrostu grzybni wystąpiła przy stężeniu wyciągu 1 i 10 /Jg/1, au P. citrinopileatus od 1 do 100/Jg/1. Stężenia wyciągu wyższe od wymienionych hamowały wzrost grzybni. Wyciąg z miłorzębu dwuklapowego dodany do podłoża z trocin bukowych działał stymulująco na wzrost grzybni jedynie w stężeniu 10000 jUg/1, niezależnie od badanego gatunku boczniaka.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

53

Numer

3

Opis fizyczny

p.28-32,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • August Cieszkowski Agricultural University, Dabrowskiego 159, 60-594 Poznan, Poland
autor

Bibliografia

  • 1. Kalbarczyk J. Wpływ kwasów huminowych dodawanych do pożywki agarowej na rozwój grzybni wybranych gatunków grzybów jadalnych. Zesz Nauk AR Szczecin 1984; 2:215-26.
  • 2. Otta H, Wójcik P. Miłorząb dwuklapowy (Ginkgo biloba L.) w terapii. Roczn Dendrol 1998; 46:147-54.
  • 3. Siwulski M. Wpływ gibereliny GA3 i BCH na wzrost grzybni twardziaka shii-take. Zesz Nauk AR Bydgoszcz, Roln 1998; 215:227-30.
  • 4. Siwulski M, Sobieralski K. Wpływ wybranych regulatorów wzrostu na plonowanie twardziaka shii-take. Roczn AR Poznań, Ogrodn 1998; 27:285-91.
  • 5. Vinklarkova K, Sladký Z. Exogenous regulators in the mycelium of Pleurotus ostreatus after exogenous application. Folia Microbiol 1978; 23:55-9.
  • 6. Ohga S. The effect of administration of growth activating substances on the cultivation of shii-take mushroom, Lentinus edodes. Bull Kyushu Univ For 1989; 61:1-90.
  • 7. Fu-Shun Y, Evans KA, Stevens LH, van Beek TA, Schoonhoven LM. Deterrens extracted from the leaves of Gingko biloba effects on feeding and contact chemoreceptors. Entomol Exper Applic 1990; 54, 1:57-64.
  • 8. Grzybek J. Farmakologiczna charakterystyka miłorzębu japońskiego. Wiad Zielar 1992, 6:11-12.
  • 9. Capiński M, Woźniak W, Korszun S, Mazela A. Wpływ preparatów z miłorzębu dwuklapowego (Ginkgo biloba L.) na wzrost strzępek grzybni pieczarki \Agarkus bisporus (Lange) Sing.], boczniaka [Pleurotus ostreatus (Fr.) Kumm.] i twardziaka [Lentinula edodes (Berk.) Sing.]. Roczn Dendrol 1998; 46:159-66.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-54e35157-eb67-4da3-97b7-b762118c271f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.