Dokonano oceny wpływu długotrwałego podawania szczurom podtoksycznych dawek soli wanadu w diecie wysokotłuszczowej oraz standardowej na poziom magnezu w surowicy krwi i w wątrobie. Nie stwierdzono wpływu diety oraz wanadu na stężenie magnezu w surowicy krwi oraz wpływu wanadu na zawartość magnezu w wątrobie. Wykazano wpływ diety na zawartość magnezu w wątrobie.
EN
The effect was assessed of long lasting administration to rats of subtoxic doses of vanadium salts with high-fat or standard diet on magnesium concentration in serum and liver. No effect of diet and vanadium was found on magnesium concentration in serum and vanadium on magnesium level in the liver. The diet exerted an effect on magnesium concentration in the liver.
1. Brzozowska A., Morawiec M., Zielska G.: Wpływ składników mineralnych na wykorzystanie białka diety. Cz. I. Magnez. Żyw. Człow. Metab., 1985, 4, 219.
2. Durlach J.: Magnez w praktyce klinicznej. Warszawa, PZWL, 1991.
3. Durlach J., Rayssiguier Y., Laguitton A.: Le besoin en magnesium et son apport dans la ration. Med. Nutr., 1980, 16, 15.
4. Fahl E.: Methodische Untersuchungen zur Bestimmung von Magnesium in Serum und Urin. Würzburg, Wyd. Uniwersytetu w Würzburgu, 1967.
5. Halikowski B.,Kucharska K., Stopyrowa J.: Rola magnezu w powstawaniu zmian kostnych oraz związek magnezemii z poziomem tłuszczów osocza. Ped. Pol., 1970, 45, 293.
6. Hopkins L., Mohr H.: Vanadium as an essential nutrient. Fed. Proc., 1974, 33, 1773.
7. Komenda W: Wpływ wanadu na zachowanie niektórych lipidów i wagi ciała szczurów karmionych dietą wysokotłuszczową. Białystok, Rocz. AM, 1976, 21, 63.
8. Łoś-Kuczera M.: Produkty spożywcze. Skład i wartość odżywcza. Warszawa, Prace IŻŻ nr 54, 1990.
9. Mielcarz G., Majewski W., Patelski J.: Wapń, magnez, miedź i cynk w surowicy krwi mężczyzn z miażdżycą tętnic udowych. Roczn. PZH 1995, 1, 59.
10. Nadolna J., Kunachowicz H., Iwanow K.: Potrawy, skład i wartość odżywcza. Warszawa, Prace IŻŻ nr 65, 1994.
11. Poirier L., Theisse J.:Inhibition by Mg and Ca acetates of lead subacetate and Ni acetate induced lung tumars in strain a nice. Cancer Res., 1984, 44, 1520.
12. Rożynkowa D.: Ocena roli czynników emocjonalnych w patogenezie doświadczalnej miażdżycy. Med. Dośw. Pozn. TPN, 1964, 28, 285.
13. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K.: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1991 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Warszawa, Prace IŻŻ nr 59, 1992.
14. Stachura J.: Badania morfologiczne niektórych narządów szczura w warunkach zaburzeń gospodarki magnezem. (praca habil.). Kraków Wyd. A.M., 1970.
15. Szhurko G., Brachnara I.: Ocienka wlijania na organizm gidridow pierechodnych mietałow V grupy uczietom ich elektronowo i kristaliczeskowo strojenija. Gig. Tr. Prof. Zabol., 1975, 19, 43.
16. Wojnowska T., Krauze A.: Wpływ intensywnego nawożenia na zawartość oraz pobieranie magnezu i wapnia przez ruń pastwiskową. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln., 1978, 27, 217.
17. Wutzen J.: Rola magnezu w fizjologii i patologii komórki mięśnia sercowego. Pol. Tyg. Lek., 1974, 29, 2226.
18. Zięba K., Hennig J.: Zawartość magnezu w podstawowej diecie szpitalnej dzieci leczonych w Krakowie. Bromat. Chem. Toksykol., 1989, 22, 87.