EN
Bergenin (1) is a C-glucoside of 4-O-methylgallic acid that has been reported to occur naturally in several genera. It exhibits a wide array of biological activities and also in several cases is responsible for the traditional use of its natural sources. It has been shown to exhibit various pharmacological activities, and thus has several possible applications in clinical research. This review presents a comprehensive literature search of different studies carried out on this secondary metabolite, especially its hepatoprotective potential, antioxidative and antiviral effects as well as antiulcerogenic and antiarthritic activities. Bergenin seems to be a potent phytotherapeutic agent as demonstrated by experimental data in animal models. Therefore, further investigations may help in exploiting its properties and developing phyto-pharmaceuticals based on it.
PL
Bergenina (1) jest C-glukozydem kwasu 4-O-metylogalusowego występującym naturalnie w niektórych gatunkach roślin. Jest znana z szerokiego spektrum właściwości i używana w medycynie tradycyjnej w miejscach swojego występowania. Wykazano szereg jej właściwości farmakologicznych i dlatego istnieje kilka możliwości stosowania jej w badaniach klinicznych. Niniejsza praca to porównawcze studium prac ukazujących badania nad różnymi właściwościami bergeniny, szczególnie jej działania hepatoprotekcyjnego, antyoksydacyjnego i przeciwwirusowego, a także hamującego rozwój wrzodów i przeciwreumatycznego. Jak wykazano na modelach zwierzęcych, bergeninę można uznać za roślinny czynnik leczniczy. Kolejne badania mogą pomóc w określeniu sposobu wykorzystania jej właściwości i wynalezieniu leków roślinnych z jej udziałem.