PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2005 | 50 | 09 |

Tytuł artykułu

Papierowe opakowania zywnosci - ustawodawstwo U.E. i Polski

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Paper packaging for food - European Union and Polish legislation

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dotyczące opakowań do żywności ustawodawstwo ma na celu zapewnienie efektywności funkcjonowania rynku materiałów i wyrobów przeznaczonych do bezpośredniego lub pośredniego kontaktu z żywnością, przy jednoczesnym zapewnieniu wysokiego poziomu ochrony zdrowia konsumentów. Zarówno dyrektywy Unii Europejskiej, jak i polskie ustawy zawierają precyzyjne wymagania dotyczące zabezpieczenia jakości zdrowotnej pakowanej żywności oraz metod kontroli spełnienia tych wymagań.
EN
The legislation concerning packaging for food is aimed at securing the effective functioning of the market for materials and products destined for direct or indirect contact with food simultaneously ensuring high level of health protection for consumers. Both the EU directives and Polish laws contain detailed requirements concerning the protection of sanitary quality of packaged food and also methods of checking the accomplishment of these demands.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

50

Numer

09

Opis fizyczny

s.16-21,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Politechnika Lodzka, Lodz

Bibliografia

  • [1] Tarnawski W.Z.: Opakowania papierowe do żywności - stan ustawodawstwa Unii Europejskiej, Przegląd Papierniczy Nr 3/2003, str. 169172.
  • [2] Groupement Ondule' Annual Congress, Budapest, October 2003
  • Food Contact Matters, by Mr. Argues.
  • Safepap Project, by Mr. Nieuwbeerta.
  • [3] Speech by Comissioner David Byrne, European Comissioner for Health and Consumer Protection on: „Food safety and packing". Launch of International Good Manufacturing Practice Standard for corrugated and Solid Board, carried out by the European Federation of Corrugated Manufacturers FEFCO and the European Solid Board Organisation ESBO.
  • [4] Good Manufacturing Practice Guide, carried out by Confederation of European Paper Industries in cooperation with Council of Europe.
  • [5] Ustawa z dn. 6 września 2001 r., o „Materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością". Dz. U. z 2001 r. Nr 128, poz. 1408.
  • [6] Ustawa z dn. 27 sierpnia 2003 r., o zmianie ustawy o „Materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością".
  • [7] Dziennik Ustaw Nr 135, poz. 1275. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 9 lipca 2003 r. w sprawie : Wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż z tworzywa sztuczne.
  • [8] Pogorzelska Zofia: Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, wynikające z dyrektyw U.E. Opakowanie Nr 9/2004, str. 6-8.
  • [9] Jakowski S.: Wymagania stawiane opakowaniom zawarte w uchwalanych w 2001 r. ustawach dotyczących żywności. Opakowanie Nr 9/2002, str. 20-21.
  • [10] Dyrektywa (Rozporządzenie) (WE) Nr 1935/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dn. 27 października 2004r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG. Opublikowane w dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej 13.11.2004r.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5298f89c-e33e-45b1-a434-2c389fd94f6b
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.