PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia 23 osób, pozostających pod opieką Centrum Onkologii - Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie i Oddziału Hematologii i Chorób Wewnętrznych Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera w Krakowie, z chorobami nowotworowymi i jego porównanie z zaleceniami dietoterapii. Ocenę zwyczajów żywieniowych oraz wartości odżywczej diety pacjentów z chorobą nowotworową przeprowadzono na podstawie specjalnie do tego celu przygotowanych ankiet oraz formularza trzydniowego bieżącego notowania, które otrzymała każda z badanych osób. Większość pacjentów onkologicznych podjadało między posiłkami oraz używało soli jako dodatku do potraw. Spożycie tłuszczu u osób z chorobami nowotworowymi przekraczało, zależne od lokalizacji nowotworu, zalecenia dietetyczne, a wartość wskaźnika ich masy ciała zależała od spożycia energii i tłuszczu z dietą. Osoby z nowotworami prostaty, jelita grubego i płuc spożywały mniej, niż określają to zalecenia dietetyczne, energii, błonnika pokarmowego, witaminy E, witaminy C oraz wapnia z dietą. Połowa osób z chorobami nowotworowymi nie otrzymała wcześniej porady dietetycznej dotyczącej żywienia w chorobie nowotworowej. Istnieje konieczność uświadomienia znaczenia stosowania specjalnych zaleceń dietetycznych w chorobach nowotworowych, aby możliwie najlepiej pomóc chorym w utrzymaniu dobrego stanu odżywienia, zmniejszyć objawy uboczne choroby i terapii oraz zwiększyć szanse wyzdrowienia i zmniejszyć odsetek zgonów.
EN
The aim of the study was nutritional assessment of 23 cancer patients from Centrum Onkologii- Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie, Warsaw and Wojewódzki Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera, Krakow and its compare with diet recommendation. The assessment of dietary habits and evaluate of food energy and nutrients intake in cancer patients were done based on questionnaire and 3-days nutritional history. Majority of cancer patients were eaten between main meals and used sugar and salt as an additive to dishes. The consumption of fat with cancer patients diet, exceeded, dependent of cancer location, diet recommendations The body mass index of cancer patients correlated with fat and energy intake. Patients with colorectal, prostate and lung cancers consumed less energy, dietary fiber, vitamins E, C and calcium than diet recommendations. A half of the cancer patients did not receive dietetic counseling before after diagnosis. It’s very important to make aware of diet modifications in cancer, as a significant condition of nutritional status improvement, side effects decreasing and increasing chances of cure.