PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 35 | 1 |

Tytuł artykułu

Ocena sposobu zywienia osob z choroba nowotworowa

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Nutritional assessment of cancer patients

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena sposobu żywienia 23 osób, pozostających pod opieką Centrum Onkologii - Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie w Warszawie i Oddziału Hematologii i Chorób Wewnętrznych Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera w Krakowie, z chorobami nowotworowymi i jego porównanie z zaleceniami dietoterapii. Ocenę zwyczajów żywieniowych oraz wartości odżywczej diety pacjentów z chorobą nowotworową przeprowadzono na podstawie specjalnie do tego celu przygotowanych ankiet oraz formularza trzydniowego bieżącego notowania, które otrzymała każda z badanych osób. Większość pacjentów onkologicznych podjadało między posiłkami oraz używało soli jako dodatku do potraw. Spożycie tłuszczu u osób z chorobami nowotworowymi przekraczało, zależne od lokalizacji nowotworu, zalecenia dietetyczne, a wartość wskaźnika ich masy ciała zależała od spożycia energii i tłuszczu z dietą. Osoby z nowotworami prostaty, jelita grubego i płuc spożywały mniej, niż określają to zalecenia dietetyczne, energii, błonnika pokarmowego, witaminy E, witaminy C oraz wapnia z dietą. Połowa osób z chorobami nowotworowymi nie otrzymała wcześniej porady dietetycznej dotyczącej żywienia w chorobie nowotworowej. Istnieje konieczność uświadomienia znaczenia stosowania specjalnych zaleceń dietetycznych w chorobach nowotworowych, aby możliwie najlepiej pomóc chorym w utrzymaniu dobrego stanu odżywienia, zmniejszyć objawy uboczne choroby i terapii oraz zwiększyć szanse wyzdrowienia i zmniejszyć odsetek zgonów.
EN
The aim of the study was nutritional assessment of 23 cancer patients from Centrum Onkologii- Instytutu im. M. Skłodowskiej-Curie, Warsaw and Wojewódzki Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera, Krakow and its compare with diet recommendation. The assessment of dietary habits and evaluate of food energy and nutrients intake in cancer patients were done based on questionnaire and 3-days nutritional history. Majority of cancer patients were eaten between main meals and used sugar and salt as an additive to dishes. The consumption of fat with cancer patients diet, exceeded, dependent of cancer location, diet recommendations The body mass index of cancer patients correlated with fat and energy intake. Patients with colorectal, prostate and lung cancers consumed less energy, dietary fiber, vitamins E, C and calcium than diet recommendations. A half of the cancer patients did not receive dietetic counseling before after diagnosis. It’s very important to make aware of diet modifications in cancer, as a significant condition of nutritional status improvement, side effects decreasing and increasing chances of cure.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

1

Opis fizyczny

s.36-51,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Dietetyki, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa
autor
  • Katedra Dietetyki, Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Baron J., Beach M., Mandel J., van Stolk R., et. al.: Calcium supplements for the prevention of colorectal adenomas. Calcium Polyp Prevention Study Group. N. Engl. J. Med., 1999, 340, 101.
  • 2. Brown J.: A systematic review of the evidence on symptom magament of cancer-related anorxia and cachexia. Oncol. Nurs. Forum, 2002, 29, 517.
  • 3. Brown J., Byers T., Doyle C., et. al.: Nutrition and physical activity during and after cancer treatment: An American Cancer Society Guide for informed choices. CA Cancer J. Clin., 2003, 53, 268.
  • 4. Camoriano J., Loprinzi C., Ingle J., et. al.: Weight change in women treated with adjuvant therapy or observed following mastectomy for node-positive breast cancer. J. Clin. Oncol., 1990, 8, 1327.
  • 5. Carr A., Fret B.: Toward a new recommended dietary allowance for vitamin C based on antioxidant and health effects in humans. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 69, 1086.
  • 6. Celle E., Rodriquez C., Walker-Thurmond K., Thum M.: Overweight, obesity and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of US adults. N. Engl. J. Med., 2003, 348, 1625.
  • 7. Cohen J., Lefor A.: Nutrition support and cancer. Nutrition, 2001,17, 698.
  • 8. Demark-Wahnefried W., Peterson B., Winer E., et. al.: Changes in body composition, and factors influencing energy balance among premenopausal breast cancer patients receiving adjuvant chemotherapy. J. Clin. Oncol., 2001,19,2381.
  • 9. Demark- Wahnefried W., Rimer B., Winer E.: Weight gain in women diagnosed with breast cancer. J. Am. Diet. Assoc., 1997, 97, 519.
  • 10. Fordy C., Glover C., Henderson D., et.al: Contribution of diet, tumor volume and patient - related factors to weight loss in patients with colorectal liver metastases. Br. J. Surg., 1999, 86,639.
  • 11. Franceschi S., Favero A., La Vecchia C., et. al.: Food groups and risk of colorectal cancer in Italy. Int. J. Cancer, 1997, 72, 56.
  • 12. Gillette C., Zhu Z., Westerlind K., et. al.: Energy availability and mammary carcinogenesis: effects of calorie restriction and exercise. Carcinogenesis, 1997,18,1183.
  • 13. Hargreaves M., Buchowski M., Hardy R., et. al.: Dietary factors and cancers of breast, endometrium and ovary: Strategies for modifying fat intake in African American women. Am. J. Obstet. Gynecol., 1997,176, 255.
  • 14. Heber D.: Colorful cancer prevention: α-carotene, lycopene and lung cancer. Am. J. Clin. Nutr., 2000,72,901.
  • 15. Jarosz M.: Dieta a nowotwory złośliwe przewodu pokarmowego. Żywn. Żyw. Prawo Zdr., 2001, 2, 192.
  • 16. Knekt P., Kumpulainen J., Järvinen R., et. al.: Flavonoid intake and risk of chronic diseases. Am. J. Clin. Nutr., 2002, 76, 560.
  • 17. Komisarska R., Wójtowicz E., Wiśniewska A.: Badania pilotażowe nad nawykami żywieniowymi u chorych na raka jelita grubego. Nowa Medycyna, 1998, 21-22, 26.
  • 18. Kułakowski A., Dziukowa J., Jarosz J., i wsp.: Onkologia w praktyce lekarza rodzinnego. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2000.
  • 19. Kuski L., Giovanucci E.: Dietary fat and cancer. Am. J. Med., 2002, 113, 63s.
  • 20. Kutynec Ch., McCargar L., Barr S.I. Hislop T.: Energy balance in women with breast cancer during adjuvant treatment. J. Am. Diet. Assoc., 1999, 99,1222.
  • 21. Leij-Halfwerk S., Dagnelie P., van den Berg W., et. al.: Weight loss and elevated gluconeogenesis from alanine in lung cancer patients. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 583.
  • 22. Mięgoć A.: Oprogramowanie Dietetyk do oceny wartości odżywczej diet w żywieniu szpitalnym. W: Dzieniszewski J. (red). Podstawy naukowe żywienia w szpitalach. Wyd. IŻŻ 2001, Warszawa, 639.
  • 23. Nixon D.: Cancer, Cancer Cachexia and Diet: Lessons From Clinical Research. Nutrition, 1996, 12, 52s.
  • 24. Potter J., Chavez A., Chen J., et. al.: Food, nutrition and the prevention of cancer: a global perspective. World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research. Banta Book Group, 1997.
  • 25. Rao K., Goodin S.: Prevention and management of colorectal cancer in Women. J. Am. Pharm. Assoc., 2001, 41, 539.
  • 26. Rock C., Demark-Wahnefried W.: Nutrition and survival after the diagnosis of breast cancer: a review of evidence. J. Clin. Oncol., 2002, 20, 3302.
  • 27. Rocznik Statystyczny. Warszawa, GUS, 2002.
  • 28. Shils M.: Nutrition and diet in cancer management. In: Modern nutrition in health and disease. Eight edition, New York, Lea & Febiger, A Waverly Company, 1994,1317.
  • 29. Slattery M., Anderson K., Samowitz W., et. al.: Hormone replacement therapy and improved survival among postmenopausal women diagnosed with colon cancer. Cancer Causes Control, 1999, 10, 467.
  • 30. Slattery M., Benson J., Curtin K., et. al.: Carotenoids and colon cancer. Am. J. Clin. Nutr., 2000, 71, 575.
  • 31. Slattery M., Edwards S., Anderson K., Caan B.: Vitamin E and colon cancer: is there an association? Nutr. Cancer, 1998, 30, 201.
  • 32. Tartter P., Slater G., Papatestas A., Aufses A.: Cholesterol, weight, height, Quetelet's index and colon cancer recurrence. J. Surg. Oncol., 1984, 27, 232.
  • 33. Thompson C., Ritenbaugh Ch., Kerwin, J., DeBell R.: Preventive and Therapeutic Nutrition Handbook. New York, Chapmand Hall Nutrition Handbooks 2,1996.
  • 34. Tisdale M.: Wasting in Cancer. J. Nutr., 1999, 129, 243.
  • 35. Wasilewska A., Łysiak-Szydłowska W.: Żywienie w chorobach nowotworowych. W: Żywienie Kliniczne. Łysiak-Szydłowska W. (red.) Kraków, Via Medica, 2000, 173
  • 36. Whitney E., Cataldo C., Rolfes Sh.: Nutrition and wasting disorders: cancer and ADIS. In: Understending normal and clinical nutrition. New York, West Publishing Company, 1991, 923.
  • 37. Ziemlański Ś. (red). Normy żywienia człowieka - fizjologiczne podstawy. Warszawa, PZWL, 2001.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5094f25d-9d62-401d-af7c-a2fdbde04867
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.