PL
Celem badań zaprezentowanych w artykule było określenie wpływu temperatury suszenia i grubości warstwy materiału na kinety¬kę suszenia próżniowego spienionego przecieru jabłkowego. Charakterystykę procesu badano dla materiału o grubości 4 i 10 mm, w temperaturze 50, 60 i 70°C przy stałym ciśnieniu 10 kPa. Przecier spieniano z dodatkiem 2% albuminy i 0,5% metylocelulozy w ciągu 5 min. Badania przeprowadzono również dla niespienionego przecieru jabłkowego. Suszenie próżniowe przecieru w postaci piany wpływało na skrócenie procesu dla wszystkich badanych temperatur i grubości warstwy materiału. Wzrost temperatury suszenia próżniowego i zmniejszenie grubości warstwy spienionego przecieru wpływały na istotne zwiększenie szybkości suszenia i skrócenie czasu procesu. Stwierdzono, że wraz z ze wzrostem temperatury i grubości warstwy zwiększała się średnia wartość efektywnego współczynnika dyfuzji.
EN
The aim of the research presented in this paper was to de¬termine the effect of drying temperature and the thickness of material layer on the kinetics of vacuum drying process of fo¬amed apple pulp. Drying characteristics of the pulp was inve¬stigated under varying conditions of pulp thickness (4,10 mm) and vacuum chamber temperature (50, 60, 70°C) at constant pressure of 10 kPa. Apple pulp was foamed with 2% albu¬min and 0.5% methylcellulose for 5 minutes. The kinetics of non-foamed apple pulp was also investigated. The drying time was lower for foamed apple pulps as compared to non-foamed pulp at all thickness and drying temperatures. The increase of temperature and the decrease of foam thickness resulted in a in large increase in drying rates and shorter drying time. Ef¬fective moisture diffusivity was found to increase with increase in both foam thickness and drying temperature.