PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 11 | 3 |

Tytuł artykułu

Proba zastosowania impedymetrii do szacowania wzrostu drobnoustrojow

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Na rozwój metody szacowania ryzyka mikrobiologicznego (MRA) miały wpływ takie czynniki, jak: stosowanie systemu HACCP w zakładach branży spożywczej; preferowanie przez konsumentów świeżych, mniej przetworzonych produktów żywnościowych; określenie bezpiecznego okresu przechowywania różnych rodzajów produktów żywnościowych; zmiana epidemiologii zatruć i zakażeń pokarmowych ze względu na pojawienie się zagrożenia nowymi rodzajami drobnoustrojów oraz obniżona odporność u coraz większej liczby ludzi. Do analizowania wzrostu drobnoustrojów w surowcach i produktach mleczarskich można zastosować, oprócz klasycznej metody płytkowej, również zjawisko impedancji. Zasada oznaczeń z wykorzystaniem impedymetrii polega na ocenie zmiany oporności elektrycznej pożywek hodowlanych, wywołanej wzrostem różnych mikroorganizmów lub specyficznej ich grupy. Celem pracy było określenie przydatności systemu monitorującego Bactometer M 64 do analizy wzrostu i przeżywalności drobnoustrojów w modyfikowanych pożywkach mikrobiologicznych. W badaniach wykorzystano modelowe produkty uzyskane przez modyfikację pożywki (bioMerieux), stosując dodatek kwasu mlekowego, soli kuchennej i azotanu(V) sodu. Doświadczenie wykonano z udziałem gramujemnych pałeczek Escherichia coli 22. Analizy mikrobiologiczne przeprowadzono metodą z zastosowaniem impedymetrycznego systemu monitorującego. Uzyskiwane wyniki (czas detekcji) mogą być przydatne w mikrobiologii prognostycznej umożliwiając określenie reakcji mikroorganizmów na zmieniające się warunki w żywności.
EN
The development of Microbiological Risk Assessment (MRA) was conditioned by the following factors: application of HACCP system in food industrial plants; fact that consumers prefer fresh and less processed food products, prerequisite to determine the duration of safe storage of various types of food products; changes in the epidemiology of food poisoning and food infections owing to risks resulting from the occurrence of new microorganisms; and lower immunity of more and more people. Besides the classic plate method of analysing the growth of microorganisms in raw materials and dairy products, a method using the phenomenon of impedance can be applied. Such a determination method involving impedimetry includes the assessment of changes in electrical resistance of a bacterial culture medium, which is generated by the growth of various strains of bacteria or by their specific group. The objective of this study was to determine the usefulness of a Bactometer M 64 monitoring system for analysing the growth and survival potential of microorganisms in some modified microbiological mediums. In the research, model products were applied. They were manufactured by modifying a ‘bioMerieux’ medium with lactic acid, sodium chloride, and sodium V nitrate. The experiment was carried out on the Escherichia coli 22. Microbiological analyses were conducted using an impedimetric monitoring system. The results obtained (time of detection) could appear useful for predictive microbiology as they could be successfully applied to determine reactions of microorganisms towards changing conditions in food.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

11

Numer

3

Opis fizyczny

s.145-152,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Warmisnko-Mazurski, ul.Oczapowskiego 7, 10-957 Olsztyn-Kortowo
autor

Bibliografia

  • [1] Brown M., M. Stringen.: Microbiological risk assessment in food processing: Woodhead Publishing Limited, Cambridge 2002.
  • [2] Buchanan R.L.: Predictive food microbiology. Trends Food Sci. Technol., 1993, 4, 1-6.
  • [3] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: Metoda impedymetryczna w wykrywaniu drożdży bakterii fermentacji mlekowej w sokach z owoców cytrusowych. Przem. Spoż., 1998, 12, 14-18.
  • [4] Czajkowska D., Witkowska-Gwiazdowska A.: Postęp w analizach mikrobiologicznych żywności II. Zastosowanie metod instrumentalnych. Przem. Spoż., 1997, 4, 39-42.
  • [5] General Risk Analysis http://www.foodriskclearinghouse.umd.edu/risk_analysis.cfm (styczeń, 2004)
  • [6] Kłossowska A., Malinowski E.: Drobnoustroje patogenne dla człowieka w mleku zbiorczym. Med. Wet. 2001, 57(1), 28-29.
  • [7] Kołożyn-Krajewska D., Jałosińska-Pieńkowska M.: Prognozowanie mikrobiologiczne jako narzędzie kształtowania bezpieczeństwa żywności. Przem. Spoż., 2003, 2; 32-34, 48.
  • [8] Kunicka A.: Wykorzystanie metody impedymetrycznej w analizie mikrobiologicznej: Laboratoria Aparatura Badania, 2000, 5 (5), 18-21.
  • [9] Tyszkiewicz S.: Zasady analizy ryzyka i zasady ostrożności w prawie żywnościowym. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2000, 1 (22), 5-17.
  • [10] Zwietering M., de Koos J., Hasenack B., de Wit J., van't Riet K.: Modelling of the bacterial growth curve. Appl. Envir. Biol., 1991, 57, 1094-1101.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-5056111e-2700-455d-a8ff-26828bd6b12e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.