PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2007 | 60 | 1 |

Tytuł artykułu

Fungi isolated from soil before the seeding and after harvest of pea [Pisum sativum L.] after application of bio-control product EM 1

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Grzyby zasiedlajace srodowisko glebowe przed siewem i po zbiorze grochu siewnego [Pisum sativum L.] po zastosowaniu szczepionki mikrobiologicznej EM 1

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
A field experiment was performed during the years 2003-2005. An influence of EM (Effective Microorganisms) on the composition and number of fungi isolated from soil was found in the experiment. A total of 18111 fungal cultures were isolated from the roots of pea at flowering stage. The highest amount and the lowest diversity of fungi were obtained from rhizosphere of pea treated with pesticides (3257 colonies). The greatest diversity of fungi was found in the case of rhizosphere and rhizoplane, where EM was used in soil with the supplement of pesticides. The greatest amount and diversity of fungi were found from the plant roots of the control object. During the flowering stage, the fungi most frequently isolated from soil belonged to the genus Penicillium (40.78% of all isolates) and Fusarium (33.37% of all isolates).
PL
Badania polowe prowadzono w latach 2003-2005. W badaniach stwierdzono wpływ szczepionki mikrobiologicznej EM 1 na zróżnicowanie składu gatunkowego i liczebność poznanych zbiorowisk grzybów. Ze środowiska glebowego w fazie kwitnienia grochu wyizolowano ogółem 18111 kolonii grzybów strzępkowych. Najliczniejsze zbiorowisko grzybów uzyskano z ryzosfery grochu kombinacji chronionej chemicznie (3257 kolonii), przy czym zbiorowiska te charakteryzowały się najmniejszą różnorodnością. Największą różnorodność gatunkową badanych zbiorowisk stwierdzono w przypadku ryzosfery i ryzoplany kombinacji, gdzie EM stosowano doglebowo w połączeniu z ochroną chemiczną. Największą różnorodność, a także liczebność grzybów wyizolowanych z korzeni roślin zanotowano w kombinacji kontrolnej. Ze środowiska glebowego grochu w fazie kwitnienia izolowano najczęściej grzyby z rodzaju Penicillium, które stanowiły 40,78% izolatów grzybowych oraz z rodzaju Fusarium (32,37%).

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

60

Numer

1

Opis fizyczny

p.113-121,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Diagnostics and Plant Pathophysiology, Warmia and Mazury University in Olsztyn, Plac Lodzki 6, 10-727 Olsztyn, Poland
autor
  • Department of Phytopathology and Entemology, Warmia and Mazury University in Olsztyn, ul. Prawocheńskiego 17, 10-722 Olsztyn, Poland

Bibliografia

  • Boer W., Folman L. B., Summerbell R. C., Boddy L., 2005. Living in a fungal world: impact of fungi on soil bacterial niche development. FEMS Microbiology Reviews, 29:795-811.
  • Ciccillo F., Fiore A., Bevivino A., Dalmastri C., Tabacchioni S., Chiarini L., 2002. Effects of two different application methods of Burkholderia ambifaria MCI 7 on plant growth and rhizospheric bacterial diversity. Environmental Microbiology, 4: 238-245.
  • Daly M.J., Stewart D. P. C., 1999. Influence of “effective microorganisms” (EM) on vegetative production and carbon mineralization - a preliminary investigation. J. Sust. Agric. 14: 15-25.
  • Davelos A. L., Kinkel L. L., Samac D. A., 2004. Spatial variation in frequency and intensity of antibiotic interactions among Streptomycetes from prairie soil. Appl. Environ. Microbiol. 70: 1051-1058.
  • Fravel D. R., Olivain C., Alabouvette C., 2003. Fusarium oxysporum and its biocontrol. New Phytologist. 157: 493-502.
  • Hussain T., Javid T., Parr J.F., Jilani G., Haq M. A., 1999. Rice and wheat production in Pakistan with effective microorganisms. Am. J. Alt. Agric. 14: 30-36.
  • Jensen D. F., Lumsden R. D., 1999. Biological control of soilborne pathogens. In: Albajes, R., Gullino, M. L., Van Lenteren, J. C., Elad, Y. (Eds.), Integrated Pest and Diseases Management in Greehouse Crops. Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, Netherlands, pp. 319-337.
  • Khaliq A., Kaleem Abbasi M., Hussain T., 2006. Effects of integrated use of organic and inorganic nutrient sources with effective microorganisms (EM) on seed cotton yield in Pakistan. Bioresource Technology, 97: 967- 972.
  • Kozdrój J., Trevors J. T., Elsas J. D., 2004. Influence of introduced potential biocontrol agents on maize seedling growth and bacterial community structure in the rhizosphere. Soil Biology & Biochemistry, 36: 1775-1784.
  • Mańka K., 1974. Zbiorowiska grzybów jako kryterium oceny wpływu środowiska na choroby roślin. / Fungi communities as a criterion of assessment of the effect of the environment on plant diseases. Zasz. Prob. Post. Nauk Roln. 160: 9-21.
  • Mathre D. E., Cook R. J., Callan N. W., 1999. From discovery to use-traversing the world of commercializing biocontrol agents for plant disease control. Plant Dis. 83: 972-983.
  • Morgan J. A. W., Bending G. D., White P. J., 2005. Biological costs and benefits to plant-microbe interactions in the rhizosphere. Journal of Experimental Botany, 56, (417), pp. 1729-1739.
  • Olanya O.M., Larkin R. P., 2006. Efficacy of essential oils and biopesticides on Phytophthora infestans suppression in laboratory and growth chamber studies. Biocontrol Science and Technology, 16(9): 901-917.
  • Różański L., 1992. Przemiany pestycydów w organizmach żywych i środowisku. / Transformations of pesticides in living organisms and the environment. PWRiL Warszawa. 268.
  • Seredyn Z., 1988. Badania nad grzybami zasiedlającymi środowisko owsa, łubinu i grochu uprawianych na wieloletnim ugorze. / Studies on fungi inhabiting the environment of oat, lupin and pea grown on long-term fallow land. Pam. Puławski. 93: 145-154.
  • Singh A., Srivastava S., Singh H. B., 2007. Effect of substrates on growth and shelf life of Trichoderma harzianum and its use in biocontrol of diseases. Bioresource Technology, 98(2):470-473.
  • Valarini P. J., Alvarez M. C. D., Gasco J. M., Guerrero F., Tokeshi H., 2003. Assessment of soil propoperties by organie matter and EM - microorganisms incorporation. R. Bras. Ci. Solo. 27: 519-525.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4fca678c-2ba0-4b8c-98c5-01566ab72dce
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.