PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 41 | 2 |

Tytuł artykułu

Shoot blight of Vinca minor L. caused by Phoma exigua Desm. var. inoxydabilis Boerema et Vegh var. Nov.

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Phoma exigua var. inoxydabilis var. nov. predominated among fungal isolates obtained from diseased stem runners and leaves of periwinkle (Vinca minor). The growth of the fungus was observed at temperaturę ranges from 7.5 to 30°C with optimum at 25°C. Abundant formation of picnidia was noticed mainly on malt extract agar at temp. 15-25°C. On potato-dextrose agar picnidia were observed 3-5 days later. On inoculated leaves of periwinkle, development of necrosis was observed at temperature 10-25°C with optimum 20°C. On field grown periwinkle the first necrosis on the base of stem runners was observed 2 weeks after inoculation and during the next 10 weeks discoloration of tissues occurred on about 1/2 of their length.
PL
Barwinek (Vinca minor) jest zimozieloną rośliną okrywową. Uprawiany jest również dla przemysłu farmaceutycznego jako surowiec do otrzymywania alkaloidu vincaminy oraz związków antyrakowych. Badania przeprowadzone w 3 polskich szkółkach wykazały występowanie zamierania pędów na 5 do 70% roślin uprawianych w pojemnikach. Analiza mykologiczna 157 chorych roślin wykazała występowanie Phoma exigua var. inoxydabilis var. nov. na co najmniej 4/7 analizowanych pędów i 2/5 porażonych liści. Chaetomium globosum, Fusarium oxysporum oraz grzyby z rodzajów Trichoderma i Mucor uzyskiwano z około 1/5 analizowanych pędów. Badania wykonane w laboratorium oraz w polu wykazały chorobotwórczość P. exigua w stosunku do barwinka. Na zainokulowanych liściach i łodygach nekroza rozwijała się w temperaturze od 10 do 30°C przy optimum 20°C. Na pożywkach ziemniaczano-glukozowej i maltozowej grzyb rozwijał się w temperaturze od 7,5 do 30°C przy optimum 25°C. Grzyb tworzył liczne piknidia na pożywce maltozowej w temperaturze 15-25°C. Na pożywce ziemniaczano-glukozowej piknidia tworzyły się kilka dni później. Częste zraszanie barwinka w okresie wegetacji sprzyja rozprzestrzenianiu zarodników patogena w nasadzeniach. Z piśmiennictwa wynika, że grzyb może również zasiedlać podłoże, co stanowi dodatkowe źródło inokulum.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

41

Numer

2

Opis fizyczny

p.147-152

Twórcy

  • Research Institute of Pomology and Floriculture, Pomologiczna 18, 96-100 Skierniewice, Poland

Bibliografia

  • 1. Boerema G.H., Howeler L. 1967. Phoma exigua Desm. and its varieties. Persoonia 5:15-28.
  • 2. Bresadola A.J., Krieger W. 1900. Fungi aliquot saxonici novi. Hedwigia 39, p. 325.
  • 3. Desmazieres J.B. 1843. Plantes cryptogames. Ann. des Sci. Natur., Second Series XIX, p. 340.
  • 4. Grove W.B. 1917. The British species of Phomopsis. Bull. Misc. Info., Royal Bot. gardens, Kew 2, p.58.
  • 5. Mehrabian S., Majd A., Tamadon T. 1995. The antimicrobial effect of genus Vinca on some pathogen microorganisms. Iranian J. of Public Health 24: 1-2, 7-14.
  • 6. Orlikowski L.B. 1999. Zagrożenie niektórych gatunków krzewów i drzew ozdobnych oraz bylin w szkółkach przez choroby w 1998 roku. Prog. Plant Protection/Post. Ochr. Roślin 39 (1): 126-131.
  • 7. Paulson G., Schoeneweiss D.F. 1971. Epidemiology of stem blight of Vinca minor incited by Phoma exigua var. exigua. Phytopathology 61: 959-963.
  • 8. Vegh I., Bourgeois M., Bousquet J.F., Velastequi J. 1974. Contribution a l’etude du Phoma exigua Desm., champignon pathogene associe au deperissement de la pervenche mineure (Vinca minor L.) medicinale. Bull. de la Societe Mycologique de France, tome 90 (2): 121-133.
  • 9. Wang H.K., Lee K.H. 1997. Plant-derived anticancer agents and their analogs currently in clinical use in clinical trials. Botanical Bull. of Academia Sinica 38 (4): 225-235.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4ed5eff6-4c6b-4ca7-8fa2-2f0f6fa59394
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.