PL
Przedstawiono nowe metody i urządzenia umożliwiające szybkie wykrycie, liczenie i identyfikację mikroorganizmów zakażających i patogennych, występujących w żywności. Zwrócono szczególną uwagę na nowe podłoża zawierające substraty fluorogenne i chromogenne, jak również na komercyjne testy immunoenzymatyczne, biochemiczne i serologiczne. Podano przykłady urządzeń ułatwiających przygotowanie próbek do analiz mikrobiologicznych. Omówiono stosowane modyfikacje tradycyjnej metody płytkowej jak również udoskonalenia w technikach mikroskopowych. Podano informacje dotyczące techniki immunomagnetycznej separacji drobnoustrojów, której celem było znaczne skrócenie etapu przednamnażania i selektywnego namnażania w procedurze wykrywania patogenów w żywności.
EN
New methods and instruments for rapid detection, enumeration and identification of foodborne microorganisms and pathogens have been presented. The interest is focused on the modern media containing chromogenie and fluorogenic substrates and on the commercial immu- noenzymatic, biochemical and serological tests. Examples of instruments for sample preparation have been given. The modifications of conventional plating system as well as the improvement of microscopic techniques used in food analysis have been also described. Information is given concerning immunomagnetic separation technique, which is to shorten the pre-and selective enrichment, and its use in the procedure of detection of food pathogens.