PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 04 | 2 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie roznicowej kalorymetrii skaningowej DSC do oceny wlasciwosci termodynamicznych miodu pszczelego i substancji stosowanych do jego falszowania

Warianty tytułu

EN
The application of differential scanning calorimetry DSC to assess thermodynamic properties of bee honey and substances used in its adulteration

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
EN

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

2

Opis fizyczny

http://www.npt.up-poznan.net/tom4/zeszyt2/art_26.pdf

Twórcy

  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, ul.Wojska Polskiego 31/33, 60-624 Poznan
autor

Bibliografia

  • Cordella C., Antinelli J.-F., Aurieres C., Faucon J.-P., Cabrol-Bass D., Sbirrazzuoli N., 2002 a. Use of differential scanning calorimetry (DSC) as a new technique for detection of adulteration in honeys. 1. Study of adulteration effect on honey thermal behavior. J. Agric. Food Chem. 50: 203-208.
  • Cordella C., Faucon J.-P., Cabrol-Bass D., Sbirrazzuoli N., 2003. Application of DSC as a tool for honey floral species characterization and adulteration detection. J. Therm. Anal. Calorim. 71: 279-290.
  • Cordella C., Moussa I., Martel A.-C., Sbirrazzuoli N., Lizzani-Cuvelier L., 2002 b. Recent developments in food characterization and adulteration detection: technique-oriented perspectives. J. Agric. Food Chem. 50: 1751-1764.
  • Lazaridou A., Biliaderis C.G., Bacandritsos N., Sabatini A.G., 2004. Composition, thermal and rheological behavior of selected Greek honeys. J. Food Eng. 64, 1: 19-21.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 lutego 2004 roku zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu. 2004. Dz. U. 40, poz. 370.
  • Slade L., Levine H., 1991. Bayond water activieties: recent advances based on an alternative approach to the assessment of food quality and safety. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 30: 115-360.
  • Te Booy M.P.W., Ruiter R.A. de, Meere A.L.J., 1992. Evaluation of the physical stability of freeze-dried sucrose-containing formulation by differential scanning calorimetry. Pharmacol. Rev. 9, 1: 109-114.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4e5aafd5-c97c-4e68-b853-3f5e0df530cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.