PL
W artykule dyskutowany jest problem jakości tzw. zdrowej żywności, tj. żywności wytwarzanej metodami ekologicznymi (bez stosowania środków chemicznych przy uprawie roślin oraz w hodowli zwierząt). Powszechnie uważa się, że żywność ekologiczna jest lepsza niż żywność produkowana w sposób konwencjonalny. Czy faktycznie tak jest? Z większości dotychczasowych badań wynika, że oba rodzaje żywności nie wykazują zasadniczych różnic pod względem cech organoleptycznych, wartości odżywczej oraz jakości higienicznej (zdrowotnej). Autorka analizuje najczęściej podawane w piśmiennictwie informacje wskazujące na różnice pomiędzy żywnością ekologiczną i konwencjonalną.
EN
This article discusses problems of the quality of organic foods, i.e. foods grown without artificial fertilizers and pesticides, which has not been treated with preservatives, hormones, antibiotics, etc. Authors of the most papers are concluded that organic foods are no healthier than conventional foods; they are often indistinguishable. The significant differences in nutritional and organoleptic quality between organic foods and conventional foods are reviewed.