PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 17 | 5 |

Tytuł artykułu

Wplyw jadalnej powloki bialkowo-woskowej na jakosc przechowalnicza winogron [Vitis vinifera L.]

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
Effect of edible protein-wax coating on storage quality of table grapes [Vitis vinifera L.]

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Winogrona (Vitis vinifera) są cenionymi owocami deserowymi, jednak ich atrakcyjność może ulec pogorszeniu, jeśli podczas dystrybucji i sprzedaży nie są właściwie zabezpieczone. Obecnie poszukuje się nowych metod pozwalających na zwiększenie trwałości owoców i zachowanie ich dobrej jakości w obrocie towarowym. Do takich rozwiązań należą ochronne powłoki jadalne. Celem pracy było określenie możliwości wykorzystania powłoki białkowo-woskowej do zabezpieczenia jakości winogron. Owoce poddano powlekaniu poprzez trzykrotne zanurzenie w wodnym roztworze zawierającym 10 % izolatu białka grochu, 5 % sorbitolu (plastyfikator) i 2 % wosku kandelila. Powlekane oraz niepowlekane (kontrolne) winogrona przechowywano w temp. 20 ºC i wilgotności względnej powietrza 40 % przez 11 dni. Badania wykazały, że po 11-dniowym przechowywaniu powlekane winogrona, w stosunku do niepowlekanych, wykazywały statystycznie istotnie większą zawartość kwasu askorbinowego i cukrów redukujących oraz mniejsze ubytki masy, co przyczyniło się do przedłużenia świeżości owoców. Powlekanie nie wpłynęło na zmianę kwasowości miareczkowej i czynnej winogron. Dodatkową korzyścią powlekania było nadanie owocom atrakcyjnego połysku.
EN
The table grapes (Vitis vinifera) are highly valued dessert fruits, but their attractiveness can get worse if they are not properly protected while being distributed and sold. Presently, researches have been carried out to find new methods for increasing the life-shelf of fruits and maintaining their high quality while they are on the market. Edible coatings could be a potential solution to that problem. The objective of this study was to determine the possibilities of using protein-wax coating to protect the quality of grapes. Grape fruits were coated while they were three times immersed in an aqueous solution containing: 10 % of pea protein isolate, 5 % of sorbitol (plasticizer), and 2 % of candelilla wax. The coated and uncoated (control) grapes were stored at 20 °C, under 40 % relative air humidity, during a period of 11 days. The study showed that, comparing to the uncoated grapes, the coated grapes stored for 11 days had a statistically significant higher content of ascorbic acid and reducing sugars, and lower weight losses, which caused the freshness of the fruits to be kept longer. The coating did not cause any changes in the titration acidity and pH of the grapes. The additional benefit of coating was an attractive sheen of the fruit surface.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

5

Opis fizyczny

s.67-76,rys.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydzial Nauk o Zywnosci i Biotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie, ul.Skromna 8, 20-704 Lublin
autor

Bibliografia

  • [1] Alonso J., Alique R.: Influence of edible coating on shelf life and quality of “Picota” sweet cherries. Eur. Food Res. Technol., 2004, 218, 535-539.
  • [2] Avena-Bustillos R.J., Cisneros-Zevallos L.A., Krochta J.M., Saltveit M.E.: Application of caseinlipid edible film emulsions to reduce white blush on minimally processed carrots. Postharvest Biol. Technol., 1994, 4, 319-329.
  • [3] Ayranci E., Tunc S.: A method for the measurement of the oxygen permeability and the development of edible films to reduce the rate of oxidative reactions in fresh foods. Food Chem., 2003, 80, 423-431.
  • [4] Ayranci E., Tunc S.: The effect of edible coatings on water and vitamin C loss of apricots (Armeniaca vulgaris Lam.) and green peppers (Capsicum annuum L.). Food Chem., 2004, 87, 339-342.
  • [5] Bai J., Alleyne V., Hgenmaier R.D., Mattheis J.P., Baldwin E.A.: Formulation of zein coatings for apples (Malus domestica Borkh). Postharvest Biol. Technol., 2003, 28, 259-268.
  • [6] Carvajal-Millán E., Carvallo T., Orozco J.A., Martínez M.A.. Tapia I., Guerrero V.M., Chu A.R., Llamas J., Gardea A.A.: Polyphenol oxidase activity, color changes, and deydration in table grape rachis during development and storage as affected by N-(2-chloro-4-pyridyl)-N-phenylurea. J. Agric. Food Chem., 2001, 49, 946-951.
  • [7] Choi W.S., Han J.H.: Physical and mechanical properties of pea-protein-based edible films. J. Food Sci., 2001, 66, 319-322.
  • [8] Commission Directive 2007/68/EC of 27 November 2007 amending Annex IIIa to Directive 2000/13/EC of the European Parliament and of the Council as regards certain food ingredients.
  • [9] Crisosto C.H., Garner D., Crisosto G.: Carbon dioxide-enriched atmospheres during cold storage limit losses from Botrytis but accelerate rachis browning of ‘Redglobe' table grapes. Postharvest Biol. Technol., 2002, 26, 181-189.
  • [10] Eum H.L., Hwang D.K., Linke M., Lee S.K., Zude M.: Influence of edible coating on the quality of plum (Prunus salicina Lindl. cv. 'Sapphire'). Eur. Food Res. Technol., 2009, 229, 427-434.
  • [11] Gajewski M.: Przechowalnictwo warzyw. Wyd. SGGW, Warszawa 2005.
  • [12] Han C., Zhao Y., Leonard S.W., Traber M.G.: Edible coatings to improve storability and enhance nutritional value of fresh and frozen strawberries (Fragaria × ananassa) and raspberries (Rubus ideaus). Postharvest Biol. Technol., 2004, 33, 67-78.
  • [13] Hardenburg R.E.: Wax and related coatings of horticultural products. A Bibliography. Agr. Res. Bull., No 965, Cornell Univ., Ithaca, NY, 1967, p. 1.
  • [14] Krochta J.M., De Mulder-Johnston C.: Edible and biodegradable polymer films: challenges and opportunities. Food Technol., 1997, 51, 61-74.
  • [15] McHugh T.H., Krohta J.M.: Permeability properties of edible films. In: Edible coatings and films to improve food quality. Krochta J.M., Baldwin E. A, Nisperos-Carriedo M.O. Eds. Technomic Publishing, Lancaster, PA, 1994, pp. 139-187.
  • [16] PN–90/A-75101/03. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości suchej masy metodą wagową.
  • [17] PN-90/A-75101/04. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie kwasowości ogólnej.
  • [18] PN-90/A-75101/06. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczenie pH metodą potencjometryczną.
  • [19] PN-90/A-75101/07. Przetwory owocowe i warzywne. Przygotowanie próbek i metody badań fizykochemicznych. Oznaczanie zawartości cukrów i ekstraktu bezcukrowego.
  • [20] PN-A-04019:1998. Produkty spożywcze. Oznaczanie zawartości witaminy C.
  • [21] Rojas-Argudo C., del Río M.A., Pérez-Gago M.B.: Development and optimization of locust bean gum (LBG)-based edible coatings for postharvest storage of ‘Fortune’ mandarins. Postharvest Biol. Technol., 2009, 52, 227-234.
  • [22] Romanazzi F., Nigro F., Ippolito A., Di Venere D., Salerno M.: Effects of pre- and postharvest chitosan treatments to control storage grey mold of table grapes. J. Food Sci., 2002, 67, 1862-1867.
  • [23] Valverde J.M., Valero D., Martínez-Romero D., Guillén F., Castillo S., Serrano M.: Novel edible coating based on Aloe vera gel to maintain table grape quality and safety. J. Agric. Food Chem., 2005, 53, 7807-7813.
  • [24] Vargas M., Albors A., Chiralt A., González-Martínez C.: Quality of cold-stored strawberries as affected by chitosan-oleic acid edible coatings. Postharvest Biol. Technol., 2006, 41, 164-171.
  • [25] Xu S., Chen X., Sun D.: Preservation of kiwifruit coated with an edible film at ambient temperature. J. Food Eng., 2001, 50, 211-216.
  • [26] Yaman O., Boyunduruk L.: Effects of an edible coating and cold storage on shelf-life and quality of cherries. LWT, 2002, 35, 146-150.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4df90890-4fe7-477b-9c05-c968f0066fb4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.