PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 445 |

Tytuł artykułu

Mechaniczne oddzialywanie cielat w naturalnym procesie ssania

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analizowano intensywność mechanicznego oddziaływania cieląt na wymię krów w procesie ssania. Wprowadzono pojęcie częstości podbić, która przyjmuje wartości w zakresie 1,75 - 2,00.
EN
In process of natural sucking the calf strikes the udder with its head, what affects milk ejection. To determine the intensity of mechanical calf's influence on the udder a new coefficient was introduced expressing relation between the number of calf head-strikes against the udder and sucking time. In lowland black and white calves the toss frequency was about 2/min. The calculation results can be usable in developing methods to massage cow udders during milking.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

445

Opis fizyczny

s.351-355,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Energetyki Rolniczej, Akademia Rolnicza, ul.Balicka 104, 30-149 Krakow

Bibliografia

  • Barej W., Bielańska-Osuchowska Z., Garwacki St., Kulasek G. 1976. Fizjologiczne podstawy użytkowania bydła. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa.
  • Janicki Cz. 1988. Oksytocyna - hormon obfitego doju. Chów bydła 7, str. 24-25.
  • Juszka H. 1997. Number of calf head-strikes against the udder in the natural sucking process. Annual Review of Agricultural Engineering. 1(1). str. 129-132.
  • Juszka H. 1993. Czas naturalnego procesu ssania u cieląt. Zesz. Prob. Post. Nauk Rol. 410. str. 157-160.
  • Kurm K.M., Kaarupun W.E., Saweli M.J. 1975. Eesti pollkmaj. Akad. tean toode kogumik. 1996, str. 5-10.
  • Winnicki St., Szyndler J. 1984. Podstawowe wymagania zootechniczne przy doju mechanicznym krów. Mechanizacja Rolnictwa, 4, str. 26- 28.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4db2a630-d880-4d4f-97fb-5860b5b77f49
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.