PL
Przeprowadzono badania analityczne zawartości azotanów i azotynów w racjach pokarmowych odtworzonych laboratoryjnie na podstawie danych GUS o spożyciu żywności w 1996 roku, w wybranych grupach społeczno-dochodowych (racje gospodarstw pracowników zatrudnionych na stanowiskach robotniczych i nierobotniczych o najniższych i średnich dochodach oraz osób utrzymujących się z niezarobkowych źródeł). Wyniki badań analitycznych zawartości azotanów i azotynów porównano z wynikami uzyskanymi metodą obliczeniową przeprowadzoną z wykorzystaniem programu komputerowego CONTANUT (z uwzględnieniem ubytków azotanów w czasie obróbki technologicznej). Na podstawie uzyskanych wyników badań można stwierdzić, że pobranie azotanów i azotynów wraz z badanymi racjami pokarmowymi jest niskie i nie zagraża zdrowiu ludzi. Wyniki oceny teoretycznej wykazywały dużą zgodność z wynikami oznaczeń analitycznych we wszystkich racjach pokarmowych.
EN
Analytical studies were carried out on the content of nitrates and nitrites in food rations reconstituted in laboratory on the basis of official statistical data on food consumption in the year 1996 by selected socioeconomic groups (workers from working class and from other occupations with lowest and medium salaries, and persons not working salaried occupations). The results of analytical determinations of nitrates and nitrites were compared with similar results obtained by calculation carried out using a CONTANUT computer programme (taking into account nitrate loss during technological processing. The results permitted the conclusion that the intake of nitrates and nitrites with the studied food rations was low and created no health risk. The results of theoretical calculation were highly comparable with those of analytical determinations.