1. Kunachowicz H. [red.]: Wybrane metody analityczne oceny wartości odżywczej żywności. Wydawnictwa IŻŻ, Warszawa 1997
2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych” Prace IŻŻ 85, Warszawa 1998,
3. Nadolna I, Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. IV. Zawartość witamin grupy B. Żyw. Człow. Metabol. 1994, 21, 1, 25,
4. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz.V. Zawartość retinolu, ß-karotenu i witaminy E. Żyw. Człow. Metab., 1994, 1, 3, 243.
5. Rutkowska U.(red.) : Metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, PZWL, 1981,
6. Rutkowska U., Kunachowicz H., Iwanow K., Wojtasik A., Kłys W., Nadolna I., Paczkowska M., Przygoda B., Gościniarek R.: Jakość zdrowotna krajowych racji pokarmowych - badania analityczne i ocena teoretyczna. Cz. I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych - w druku,
7. Szczygieł A., Nowicka L, Bułhak Jachymczyk B.,. Szostak W.B.: Normy żywienia i wyżywienia, Prace IŻŻ, Warszawa 1987,
8. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., Panczenko-Kresowska B., Wartanowicz M.: Normy żywienia dla ludności w Polsce II (energia, białko, tłuszcz, witaminy i składniki mineralne), Nowa Medycyna 1998, Nr 4.