PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 15-16 | 2 |

Tytuł artykułu

Glowne kryteria klasyfikacji kawy surowej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest prezentacja nowych kryteriów klasyfikacyj metod wyłuskiwania ziarna, kształtu, barwy i wad surowca.
EN
The aim of article is the new classifying criteria of botanical variety, trade species and defects of row material. The moisture content in coffee row was reduced to lower values, below 8 %. The criteria of defects exactly are explicit in coffee beans. Now, we found more organic coffee in trade.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

Numer

2

Opis fizyczny

s.80-81,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Morska, Gdynia

Bibliografia

  • [1] Jones H. C., Brazil Deals With All That Coffee, Tea & Coffee Trade Journal, 2002, Vol. 174/10, 44-52.
  • [2] Clarke R. J., Macrae R., Coffee, Vol. I -V. Elseviere Applied Science Publishers, London, 1985.
  • [3] Illy E., Chemia małej czarnej, Świat Nauki, 2002, 8, 66¬77.
  • [4] Polska Norma, PN-ISO 4149, Kawa zielona Ocena węchowa i wzrokowa oraz oznaczanie zanieczyszczeń i wad, PKN. Warszawa,. 1980.
  • [5] Boe F., Coffee, London, Cassel & Co., 2001.
  • [6] Kwiatkowska-Sienkiewicz K., Dynamika zmianjakości i wykrywanie surogatów w mieszankach kawy mielonej, Wydawnictwo Akademii Morskiej w Gdyni, 2005.
  • [7] Linge T.R., Jointly Crafting Solutions, Tea & Coffee Trade Journal,2003, Vol. 175, No. 4, 54-55.
  • [8] Schoenhold D. N., In Support of Coffee Purity, Tea & Coffee Trade Journal, 2003,Vol. 175, No 4, 34-37.
  • [9] Lewis S., Columbian growers strive for Euregap certification, Food Traceability Report, 2003, Vol. 3, 4, 13 -14.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4b6fee41-a191-49e9-8640-56deae599ce2
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.