W artykule zaprezentowano założenia projektowe rozpatrywane w warunkach przemysłu spożywczego i podstawowe informacje o aplikacjach służących komputerowemu wspomaganiu projektowania CAD. Podano przykłady komputerowo wspomaganych prac ważnych dla technologów żywności z punktu widzenia poprawności projektu. Przedyskutowano rozwój i efekty wdrożenia systemów CAD.
EN
In this paper design assumptions considered in the food industry practice and fundamental informations about software applications created for the Computer Aided Design CAD were presented. Examples of computer aided works important for food technologists from the viewpoint of the proper design were provided. The development and implementation effects of the CAD systems were discussed.
[1] Dłużewski M. (koor.): Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego. WNT, Warszawa 1987, 33-36.
[2] Dzwolak W., Zlajka S. (1993): Możliwości komputerowego wspomagania technologicznego projektowania zakładów mleczarskich. Przegląd Mleczarski, tom 42. (8), 189-193.
[3] Tarnowski W., Kiczkowiak T. (1992): Komputerowe wspomaganie projektowania. Wydawnictwo Uczelniane WSInż, Koszalin, 15-28.
[4] Durlik I. (1992): Projektowanie technologiczno-organizacyjne zakładów przemysłowych. Część I. Podstawy projektowania zakładów przemysłowych. Wydawnictwo Uczelniane PG, Gdańsk, 13-29, 197-203.
[5] Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej Nr 89 (1994). Prawo budowlane. Warszawa, dnia 25 sierpnia 1994 r., poz. 414, 1667.
[6] Bolach E., Tomaczak E., Ziobrowski J. (1981): Ćwiczenia z technologii przemysłu spożywczego - projektowanie procesów technologicznych. Wrocław, 31-43.
[7] Budny J. (1995): Specyfika tworzenia maszyn do przetwórstwa żywności. Przemysł Spożywczy, tom 49, (5), 146-148.
[8] Leszek W., Zwierzecki W. (1994): Podstawy trwałości elementów maszyn przemysłu spożywczego. Wydawnictwo Politechniki Poznańskiej, Poznań 1994, 5-83.
[9] Osiński U., Wróbel J. (1995): Teoria konstrukcji. PWN, Warszawa, 67-144.
[10] Popko H., Popko A. (1992): Nowe uniwersalne zasady konstrukcji maszyn przemysłu spożywczego. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, (2), 39-40.
[11] Lewicki P. (1993): Higiena produkcji. Część II. Projektowanie maszyn. Przemysł Spożywczy, tom 47, (11), 294-297.
[12] Malczewski J.: (1988): Ocena możliwości oszczędności energii w przemyśle rolno-spożywczym Przemysł Spożywczy, tom 42, (1), 3-8.
[13] Popko H., Rączko W. (1996): Rola konstrukcji w genezie jakości maszyn i aparatów przemysłu spożywczego. Zeszyty Problemowe Postępów Nauk Rolniczych PAN, Warszawa, Zeszyt 430, 169-174.
[14] Rączko W. (1994): Maszyny i urządzenia pakujące produkowane w kraju. Materiały konferencyjne. Czynniki rozwoju opakowań w gospodarce rynkowej. Gliwice, 3-7.
[15] Clark J.P. (1997): Food plant design - food engineering in practice. In: Engineering & Food at 7th ICEF, Part 1, ed. Jowitt R., Sheffield Academic Press, Sheffield, AA42- AA48.
[16] Brych K. (1991): System CAD jako narzędzie wspomagające projektowanie w przemyśle spożywczym. Przemysł Spożywczy, tom 45,(11), 279-281.
[17] Knosala R. (red) (1995): Komputerowe systemy projektowania maszyn. Wydawnictwo Politechniki Śląskiej, Gliwice 1995, 1-364.
[18] Milanowski J. (1993): Komputerowo wspomagane projektowanie kolejek podwieszonych w wybranych liniach przemysłu spo żywczego. Materiały VI Konferencji Naukowo-Technicznej BEMS '93, Gdańsk, tom 2, 543-550.
[19] Kemp I.C., Bahu R.E. (1995): A new algorithm for dryer selection. Drying Technology, vol. 13, (5-7), 1563-1578.
[20] Ratti C. (1992): Dryer design for vegetable and fruit products. Drying Technology, vol. 10, (3), 799-802.
[21] Courtois F. (1995): Computer-aided design of corn dryers with quality prediction. Drying Technology, vol. 13, (1&2), 147-164.
[22] Markowski M., Pubis S., Łapczyńska-Kordon В., Trajer J. (1993): Modelowanie procesu suszenia nasion rzepaku w suszarce bębnowej. Roczniki Nauk Rolniczych, tom 79-C3, 85-92.
[24] Chang Y.C., Quarini G.L., Poulter R.P.. Tierney M.J. (1997): The design of clean and hygienic food processing environments. In: Engineering & Food at 7th ICEF, Supplement, ed. Jowitt R., Sheffield Academic Press, Sheffield, SJ5-SJ8.
[25] Janes D.A. (1997): Modelling heat transfer mechanisms to speed the design of industrial tunnel ovens. In: Engineering & Food at 5th ICEF, Part 2, ed. Jowitt R., Sheffield Acadmic Press, Sheffield, N25-N27.
[26] Schönkopf S., Naes T., Baardseth P., Risberg-Ellekjaer M. (1996): Computer-Aided Product Development in the Food Industry. Food Technology, vol. 50, (3), 69...75.
[27] Piotrowski D. (1997): Możliwości systemów komputerowego wspomagania projektowania CAD wdrażanych w drugiej połowie lat 90. Przemysł Spożywczy, w druku.
[28] Piotrowski D., Brych K. (1992): Technika komputerowa dla potrzeb przemysłu spożywczego. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, tom 36, (3), 5-8.
[29] Wiśniewski P. (1997): Efektywność zintegrowanych systemów CAD/CAM. CAD- CAM Forum, (10), 63-65.