PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 43 | 08 |

Tytuł artykułu

Wymagania jakosciowe dotyczace warzyw do przetworstwa

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie pod względem produkcji warzyw i czwarte pod względem ich spożycia. Spożycie natomiast przetworów warzywnych jest niedostateczne. Wobec rosnących wymagań dotyczących warzyw i ich przetworów konieczne jest określenie metod fizycznych, chemicznych i sensorycznych oceny ich jakości. Wymagania jakościowe zawarte są w 70 Polskich Normach, z których 27 jest zatwierdzonych do obowiązkowego stosowania. W dalszej części artykułu autor omówił cechy jakościowe, oceniane pod kątem przydatności do przetwórstwa takich warzyw jak: pomidory, ogórki, fasola szparagowa, szpinak, cebula, kalafior, brokuły i kapusta głowiasta biała.
EN
Poland takes 3rd place in Europe in production of vegetables and 4th in their consumption. Consumption of preserves of vegetables is unsatisfactory. Growing requirements relating to quality of vegetables and their preserves need to definite the physical, chemical and sensorial method of quality valuation. The quality requirements are contained in 70 Polish Norms, among which 27 are obligatory. In further part of article author discussed characteristics of quality deciding the usefulness for processing the vegetables as tomato, cucumber, French bean, spinach, onion, cauliflower, broccoli and white cabbage.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

43

Numer

08

Opis fizyczny

s.39-41

Twórcy

autor
  • Instytut Warzywnictwa, 96-100 Skierniewice, ul.Konstytucji 3 Maja 1-3

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4a393e25-6542-45d5-b431-dd165bf96b58
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.