PL
Celem pracy było określenie zawartości azotanów i azotynów w wybranych rybach słodkowodnych świeżych, mrożonych rybach morskich, rybach wędzonych i przetworach rybnych. Średnia zawartość azotanów wahała się od 1,35 mg NaNO3/kg w rybach morskich do 17,78 mg NaNO3/kg w rybach wędzonych. Zawartości azotynów nie wykazano w mrożonych rybach morskich. Niskie poziomy azotynów stwierdzono w konserwach rybnych - średnio 0,02 mg NaNO2/kg, ale znaczne ich ilości wykazano w rybach wędzonych - średnio 11,28 mg NaNO2/kg.
EN
Levels of nitrates and nitrites in the muscle tissue of non-frozen fresh-water fish, frozen sea fish, smoked fish and fish products were determined. Mean concentration of nitrate ranged from 1.35 mg NaNO3/kg in sea fish to 17,78 mg NaNO3/kg in smoked fish. Nitrite was not found in frozen sea fish. Low levels of nitrite were detected in fish products (mean 0.02 mg NaNO2/kg), while high nitrite concentrations were found in smoked fish (mean 11.28 mg NaNO2/kg).