PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 08 |

Tytuł artykułu

Nietermiczne techniki utrwalania zywnosci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Omówiono wybrane rozwojowe techniki nietermiczne niszczenia drobnoustrojów i enzymów w siatych i płynnych produktach spożywczych. Techniki te znajdują się w różnych stadiach rozwoju. Omówiono zasady i efektywność działania oraz możliwe zastosowania pulsującego pola elektrycznego, pulsującego światła, promieniowania jonizacyjnego, szybkich elektronów oraz mano-termo-sonikacji.
EN
Selected, emerging techniques for non-thermal destruction of microorganisms and enzymes in liquid and solid foods are described. Discussed are principles, possible applications and destructive effect on microorganisms and enzymes of pulsed electric field, pulsed light, ionising radiation, fast electrons, and manothermosonication.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

08

Opis fizyczny

s.102-104,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Nauk o Żywności, Norweski Uniwersytet Rolniczy, As k.Oslo, Norwegia

Bibliografia

  • [1] Barbosa-Canovas G.V, Gongora-Nieto M.M., Swanson B.G.: 1998. Food Sci. Technol. Intern. 4:363.
  • [2] Datta N., Deeth H.C.: 2003. Encyclopedia of Dairy Sciences. Ed. Roginski H. i wsp. Academic Press, London, s. 127.
  • [3] Dunn J.: 1996. Poultry Sci., 75:1133-1136.
  • [4] Ho S., Mittal G.S.: 2000. Food Rev. Internat., 16: 395-434.
  • [5] Lahorte P, Mondlaers W., De Frennne D., Callens F., Vanhaelewyn G.: 1999. Radiation Physic and Chemistry, 55:761.
  • [6] Stepaniak L.: 2001. Naeringsmiddelindustrien 54:28.
  • [7] Stepaniak L.: 2003. Meieriposten 57:102-103.
  • [8] Van Calenberg S., Van Clemput O., Mondeleers W., Huyghebaert A.: 1999. Lebensm.-Wiss u.-Technol. 32:372.
  • [9] Wekhof A.: 2001. (www.wektec.com/articles/WTPP-Rep.htm)

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-48971b39-9cde-4f7e-ac03-3c0b628d4050
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.