PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 22 |

Tytuł artykułu

Wartosci wskaznikow hematologicznych i biochemicznych bydla miesnego kortowskiej linii syntetycznej

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Jedną z metod uzyskiwania dobrych wyników ekonomicznych w produkcji bydła jest krzyżowanie krów i jałówek ras mleczno-mięsnych z importowanymi buhajami ras mięsnych. Krajowy program doskonalenia bydła w kierunku mięsnym przewiduje następujący skład rasowy buhajów w krzyżowaniu towarowym: charolaise 25-30%, simental 30-35%, limousine i mieszańce wielorasowe 25-30%, lekkie rasy (aberden angus, hereford) 15-20%. Prowadzone w Centrum Hodowli Bydła Mięsnego ART w Olsztynie prace doprowadziły do wyprowadzenia Kortowskiej Linii Syntetycznej (KLS) bydla. Użyte do krzyżowania to­warowego buhaje mają w genotypie od 75% do 93.75% udziału ras mięsnych charolaise i aberdeen angus, z przewagą rasy aberdeen angus. Celem pracy było określenie wskaźników hematologicznych i biochemicznych krów KLS w warunkach stada produkcyjnego. Ze stada 300 krów wybrano 20 i poddano je badaniom klinicznym, hematologicznym, biochemicznym oraz parazytologicznym. Wyniki badań wskazują, że wartości badanych wskaźników nie odbiegają od danych referencyjnych dla bydła ras mleczno-mięsnych.
EN
One of methods to obtain good economical results in cattle production is cross-breeding of cows and heifers of milk-meat breeds with imported bulls of meat breeds. In the Centre of Meat Cattle Breeding at University of Agriculture and Technology in Olsztyn, a new line of beef cattle, called Kortowian's Synthetic Line, was bred. The aim of presented studies was to determine hematological and biochemical indices of KLS cows in conditions of the productive herd. From the herd of 300 cows, 20 were chosen and clinical, hematological, biochemical and parasitological investigations were executed on them. Results of the studies revealed that values of examinated indices did not depart from reference data of concerning milk-meat cattle.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

22

Opis fizyczny

s.59-68,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolniczo-Techniczna, Olsztyn
autor
autor

Bibliografia

  • Anderson L. 1984. Concentrations of blood and milk ketone bodies, blood isopropanol and plasma glucose in dairy cows in relations to the degree of hyperketonemia and clinical signs. Zbl. Vet. Med.A.31: 683.
  • Bronicki M., Kuleta Z., Depta A., Pomianowski A., Polakowska-Nowak G., Wosek J. 1990. Badania zaburzeń metabolicznych u krów produkcyjnych z wybranych gospodarstw na Żuławach. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet., 19: 225-231.
  • Cąkała S., Albrycht A. 1973. Poziom sodu, potasu, magnezu, fosforu nieorganicznego, wapnia w surowicy krów rasy ncb. Pol. Arch. Wet., 16 (2): 222-229.
  • Cąkała S. 1987. Czynniki żywieniowe w zaburzeniach przemiany materii u bydła. Materiały VIII Kongresu PTNW, Warszawa, 1: 26-27.
  • Depta A., Kuleta Z., Bronicki M., Polakowska G., Pomianowski A. 1990. Badania zaburzeń metabo­licznych u krów produkcyjnych z wybranych gospodarstw na Żuławach. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst., Vet., 19: 233-242.
  • Kijak Z., Miklusiak J., Wroński M. 1985. Niektóre problemy produkcji wołowiny w oparciu o mieszańce ras mięsnych. Materiały sympozjum, Stare Pole, 95-105.
  • Kijak Z., Wroński M., Pogorzelska J., Kosakowska J. 1988. Wyniki oceny osobniczej wieloraso­wych buhajów typu mięsnego. Acta Academ. Agricult. Tech. Olst. Zoot. 9: 14-16, 287-291.
  • Kijak Z., Pogorzelska J., Wroński M. 1989. Wykorzystanie krzyżowania towarowego z buhajami ras mięsnych oraz pochodzącymi z linii syntetycznych do produkcji wołowiny. Materiały międzynarodowego sympozjum naukowego: Intensyfikacja produkcji żywca wołowego z uwzględnieniem genotypów, 63-76.
  • Kuleta Z., Depta A., Bronicka M. 1989. Badanie krwi w ramach profilaktycznej kontroli stanu zdrowia krów mlecznych. Życie Wet. 64: 227-231.
  • Kwiatkowski Т., Preś J. 1986. Wybrane wskaźniki przemiany energetycznej, białkowej i mineral­nej u krów mlecznych w okresie okołoporodowym w zależności od sposobu żywienia. Sprawozdanie z działalności naukowo-badawczej za rok 1985. Inst. Wet. Puławy.
  • Lotthammer H, K. 1982. Levels of some blood parameters for liver disorders - their causes, relations to fertility and possibilities to prevent fertility problems. Prague XII World Congr. Dis. Cattle. 1: 527-532.
  • Meller Z., Wroński M. 1985. Jakość mięsna mieszańców uzyskanych w wyniku krzyżowania krów rasy czarno-białej z buhajami typu mięsnego. Materiały z sympozjum naukowego, Stare Pole, wrzesień 1985: 260-265.
  • West H. J. 1990. Effect in liver function of acetonemia and the fat cow syndrome. Res. Vet. Sci. 48: 221.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-47eda56b-e9cb-457a-9489-9e606270547a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.