PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2005 | 38 | Supl. |

Tytuł artykułu

Ocena spozycia mleka i przetworow mlecznych jako zrodla wapnia i ryboflawiny wsrod mlodziezy w wieku 13-15 lat

Warianty tytułu

EN
Evaluation of consumption of milk and milk products as a source of calcium and ryboflavin by persons aged 13-15 years

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena częstotliwości spożywania mleka i jego przetworów, wielkości ich spożycia, stopnia realizacji norm na wapń, fosfor i ryboflawinę oraz udziału mleka i jego przetworów w dostarczaniu wapnia i ryboflawiny w populacji 449 osób w wieku 13-15 lat. Częstotliwość spożywania oraz średnie spożycie mleka i jego przetworów bylo niewystarczające w badanej populacji, co miało istotny wpływ na niedostateczną podaż wapnia, a w mniejszym stopniu ryboflawiny. Dziewczęta oraz osoby reprezentujące środowisko wiejskie spożywały mleko i przetwory mleczne z mniejszą częstotliwością oraz w mniejszych ilościach, a w rezultacie w niższym stopniu realizowały normy na wapń i ryboflawinę w porównaniu z chłopcami i reprezentantami środowiska miejskiego.
EN
The study aimed at evaluating the frequency of eating dairy products, daily intake of them, the realization of recommended calcium, phosphorus and riboflavin intake and the share of dairy products in delivering calcium and riboflavin in the population of 449 pupils aged 13-15. The frequency of eating and the average daily intake of milk and its products were insufficient. These caused the insufficient intake of calcium and to lower degree the intake of riboflavin. Girls and pupils from rural area consumed milk and milk productsmore seldom and in lower quantity in comparison with boys and pupils from urban area, respectively. It was resulted in lower level of the realization of recommended calcium and riboflavin intake among girls and pupils represented rural area.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

38

Numer

Opis fizyczny

s.129-134,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, Warszawa

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-47467277-fd2f-48b4-9fdf-177be80b8ad0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.