PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1997 | 48 | 1 |

Tytuł artykułu

Sposob zywienia oraz stan odzywienia ludzi starszych w Polsce w swietle danych z pismiennictwa z lat 1980-1996

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Analiza danych z piśmiennictwa z ostatnich 16 lat, dotyczących oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia ludzi starszych wykazała wiele błędów w odżywianiu się badanych populacji, a szczególnie kobiet. Stwierdzone nieprawidłowości znalazły potwierdzenie w wynikach badań stanu odżywienia.
EN
According to papers published in the years 1980-1996 there were many faults in nutritional habits of the elderly in Poland, which can affect nutritional and health status. Low consumption of calcium, vitamins C, A, and В group was identified most often while the intake of fats was too high in comparison to Polish recommended daily intake. Moreover iron and protein intake among women were also too low. The analysis of food products intake indicated that above mentioned inadequacy in nutrient intake was the result of low consumption of milk and milk products, fruits and vegetables containing vitamin C and beta- carotene as well as grain products and potatoes and high consumption of products from the group other fats. The observed differences between intake and nutritional recommendation were confirmed by the indices of nutritional status. BMI indicating overweight or obesity was observed for many subjects under study, more frequently among women than among man. Biochemical analysis showed risk of deficiency of some vitamins.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

48

Numer

1

Opis fizyczny

s.87-102,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Szkola Glowna Gospodarstwa Wiejskiego, 02-787 Warszawa, ul.Nowoursynowska 166

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-464702ac-002c-413f-bd04-a7d25b4744bd
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.