PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

1994 | 36 | 2 |

Tytuł artykułu

The effects of partial substitution of groundnut cake by water hyacinth [Eichhornia crassipes> on growth and food utilization in the Nile tilapia, Oreochromis niloticus niloticus [L.]

Warianty tytułu

PL
Wplyw czesciowego zastepowania makucha orzecha ziemnego hiacyntem wodnym [Eichhornia crassipes] na wzrost i zuzycie pokarmu przez tilapie nilowa Oreochromis niloticus niloticus [L.]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The fingerlings were evaluated for growth and food utilization. The best growth and food utilization was obtained for fish on diet C45, which was a 45% of water hyacinth replacement of groundnut cake. Protein digestibilities of the whole diet were not significant. The economic advantage of using this cheap locally abundant but under-utilized weed as feed in solving the problem of developing a low input based fish culture technology for adoption by rural fish farmers were highlighted.
PL
Narybek O. niloticus niloticus ważący około 5 g żywiono przez 10 tygodni pięcioma różnymi izoazotowymi dietami zawierającymi makuch orzecha ziemnego zastępowany liśćmi hiacynta (E. crassipes) na poziomie 0, 15, 30, 45 i 60% (tabele I, II). W czasie eksperymentu kontrolowano temperaturę i pH dwa razy dziennie oraz rozpuszczalną materię organiczną i BZT5 raz na tydzień (tabela III). Wyniki wykazały, że pod względem ekonomicznym, najlepszy wzrost i zużycie pokarmu osiągnięto dla ryb na diecie C45, w której 45% makucha orzecha ziemnego zastąpiono mączką z hiacyntu. Wzrost zawartości hiacynta w diecie powyżej 45% nie wpływał na poprawę wzrostu (ryc. 1). Nie zaobserwowano istotnych różnic w strawności białka i suchej materii między różnymi dietami (tabela V, ryc. 2). Nie było również istotnych różnic w tempie przemiany pokarmu i tempie przemiany białka między kontrolą a pozostałymi dietami (tabela IV). Hiacynt wodny jest zalecany jako surowy materiał w przemysłowej produkcji pokarmu. Alternatywą może być jego użycie w produkcji pokarmu dla ryb przez wiejskie farmy rybne, ponieważ obecnie w Nigerii hiacynt występuje bardzo obficie.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

36

Numer

2

Opis fizyczny

s.235-244,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • University of Jos, P.M.B.2084, Jos, Nigeria
autor
autor

Bibliografia

  • American Public Health Association, American Water Works Association, Water Pollution Control Federation, 1980. Standard methods for the examination of water and waste water (15 ed.), Washington, Amer. Publ. Health Assoc., 1076 pp.
  • Boyd C.E., 1968. Evaluation of some common aquatic weeds as possible feedstuffs. Hyacinth Control J., 7, 26-27.
  • Boyd C.E., 1969. The nutritive value of three species of water weeds. Econ. Bot., 23, 123-127.
  • Boyd C.E., 1970. Vascular aquatic plants for mineral removal from polluted waters. Econ. Bot., 24, 95-103.
  • Brown M.E., 1957. Metabolism. In: Hoar W.S., D.J. Randall (Eds): Physiology of fishes. New York, Acad. Press, 1, 447 pp.
  • DFRRI, 1988. Fish feeds and their application in ponds. Extension quide 3. Aquaculture development programme of Directorate for Food Roads and Rural Infrastructure. Lagos, Nigeria, 144 pp.
  • Duncan D.R., 1955. Multiple range and multiple F-tests. Biometrics, 11, 1-42.
  • Edwards P., K. Kasal, K.L. Wee, 1985. Incorporation of composed and dried water hyacinth in pelleted feed for the tilapia Oreochromis niloticus (Peters). Aquacult. Fish. Manag., 1, 233-249.
  • Fischer Z., 1972. The elements of energy balance in grass carp (Ctenopharyngodon idella) (Vall). 3. Assimilation of proteins, carbohydrates and lipids by fish fed with plant and animal food. Pol. Arch. Hydrobiol., 19, 83-95
  • Furukawa A., H. Tsukahara, 1966. On the acid digestion method for the determination of chromic oxide as an index substance in the study of digestibility of fish feeds. Bull. Jap. Soc. Sci. Fish., 32, 502-506.
  • Halver J.E., 1972. Fish nutrition. New Jork, Acad. Press, 17 pp.
  • Hasan H.R., H. Moniruzzaman, A.N. Omorfarogue, 1990. Evaluation of Leucaena and water hyacinth leaf meal as dietary protein source of the fry of the Indian major carp, (Labeo rohita) Hamilton. In: Hirano R., I. Hanyu (Eds): The second Asian fisheries forum. Asian Fish Soc., Manila Philippines, 275-278.
  • Horwitz W. (Ed.), 1980. Official methods of analysis of the Association of Official Analytical Chemists. Washington, AOAC, 125, 291, 856 pp.
  • JaunceyK., 1982. The effects of varying dietary protein level on the growth, food conversion, protein, utilization and body composition of juvenile tilapias (Sarotherodon mossambicus). Aquaculture, 27, 97-109.
  • Jurgens M.H., 1978. Animal feeding and nutrition. Iowa State Univ. Press, 15 pp.
  • Keke I.R., 1992. Induced breeding, hybridization and fry nutrition of koi carp (Cyprinus carpio L.). Ph. D. thesis, Dept. Zool., Univ. Jos, Jos, Nigeria, 361 pp
  • Liang J.K., R.T. Lovell, 1971. Nutritional value of water hyacinth in channel catfish feeds. Hyacinth Control J., 9, 40-44.
  • Ng W.K., K.L. Wee, 1989. The nutritive value of cassava leaf meal in pelleted feed for Nile tilapia. Aquaculture, 83, 45-58.
  • Ofojekwu P.C., C. Ejike, 1984. Growth response and feed utilization in the tropical cichlid Oreochromis niloticus niloticus (Linn.) fed on cottonseed-based artificial diets. Aquaculture, 42, 27-36.
  • Osborne T.B., L.B. Mendel, E.L. Ferry, 1919. A method for expressing numerically the growth promoting value of proteins. J. Biol. Chem., 37, 223-224
  • Steffens W., 1981. Protein utilization by rainbow trout (Salmo gairdneri) and carp (Cyprinus carpio L.). A brief review. Aquaculture, 23, 337-345.
  • Ufodike E.B.E., A.J. Matty, 1983. Growth responses and nutrient digestibility in mirror carp (Cyprinus carpio L.) fed different levels of cassava and rice. Aquaculture, 31, 41-50.
  • Windell J.J., J.W. Foltz, J.A. Sarokon, 1978. Methods of faecal collection and nutrient leaching in digestibility studies. Prog. Fish. Cult., 41, 51-55.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-45cef4ad-ddc4-4519-ba92-9c7f188d45da
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.