PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1993 | 399 |

Tytuł artykułu

An assessment of the variability of wheat stalk density

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena zmiennosci gestosci zdzbla pszenicy

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
In the study the authors determined the density of the stalks of four different varieties of wheat in successive phases of their biological maturity. The density was determined by means of two methods: with the help of a pycnometer, and using diameter and length gauges and an analytical balance. The results obtained indicate that the density of wheat stalk is a variable value and depends on moisture and the phase of biological maturity.
PL
W pracy określono gęstość źdźbła czterech różnych odmian pszenicy w kolejnych fazach jej dojrzałości biologicznej. Gęstość oznaczano dwiema metodami: za pomocą piknometru, przy zastosowaniu przyrządów do pomiaru średnic i długości oraz wagi analitycznej. Otrzymane wyniki badań wskazują, że gęstość źdźbła pszenicy jest wielkością zmienną i zależy od wilgotności oraz od fazy dojrzałości biologicznej.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

399

Opis fizyczny

s.7-11,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Gleboka 28, 20-612 Lublin
autor
  • Akademia Rolnicza, Gleboka 28, 20-612 Lublin
autor
  • Polska Akademia Nauk, ul. Doswiadczalna 4, 20-236 Lublin

Bibliografia

  • 1. Gawda H., Haman J.: An ultrasonic method of determining Young’s modulus in cereal plants. Transaction of the ASAE, 26(1), 250-254, 1983.
  • 2. Malinowski E.: Anatomia Roślin. PWN, 1973.
  • 3. Novak V.: Anatomical build-up and its changes measured in various parts of internodium of winter wheat. Zesz. Probl. Nauk Roln., 203, 247-250, 1978.
  • 4. Skubisz G.: Zagadnienia sprężystości źdźbła zbóż. Problemy agrofizyki, 38, 1982.
  • 5. Skucińska B.: Wyleganie zbóż w świetle literatury naukowej. Biuletyn IHAR, 3-4, 1965.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4538d737-365f-464b-a4c5-42c6ada17ebb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.