PL
Obecnie stosowane metody prowadzenia uniwersyteckich zajęć z dziedziny nauk o żywności i żywieniu wymagają innowacji, które powinny dotyczyć zagadnień: inżynierii żywności i żywienia, będącej przedmiotem przewodnim, ekonomiki i zarządzania produktem oraz jego obecności na rynku, jak również dobrej znajomości jednego języka obcego, przynajmniej na poziomie umożliwiającym dyskusje o żywności i żywieniu. W przyszłości zakres nauk o żywności będą określać osiągnięcia biotechnologii oraz tempo wzrostu populacji - jeśli ten ostatni czynnik wpłynie na wzrost produkcji żywności.
EN
The recent system of university teaching of the food and nutrition sciences, needs some modifications. The corrections are determined by three issues: food and nutrition engineering - as a leading problem, economics and organization of the production and the market - as a basic part of the scientific background, and working knowledge of one of the West-European languages, at least at the level sufficient for conversation on food and nutrition. In the distant future, the scope of food science and education will be determined by achievements of biotechnology, and the rate of population increase - if it outruns the rate of food production growth.