PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 14 | 6 |

Tytuł artykułu

Zawartosc fosforanow inozytolu w suchych i ekstrudowanych nasionach fasoli [Phaseolus vulgaris L.]

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The content of inositol phosphates in dry and extruded bean seeds [Phaseolus vulgaris L.]

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W pracy określono zawartość tri-, tetra-, penta- i heksafosforanów inozytolu w suchych nasionach pięciu odmian fasoli (Phaseolus vulgaris L.) oraz wpływ parametrów ekstruzji na zawartość tych składników. Suche nasiona fasoli nie zawierały IP3, natomiast dominującą formą był heksafosforan. Ekstruzja spowodowała hydrolizę IP6 i wzrost zawartości pozostałych fosforanów. Najmniejszy wzrost zawartości IP3, IP4 i IP5 i najmniejsze straty IP6 stwierdzono w ekstrudatach uzyskanych przy wilgotności początkowej surowca 20% i temperaturze 120ºC, a największy wzrost zawartości IP3, IP4 i IP5 i największe straty IP6 – przy wilgotności 14% i temperaturze 180ºC.
EN
In the paper, the content of inositol tris-, tetrakis-, pentakis-, and hexakisphosphate in dry seeds of five bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars was determined, and the effect of extrusion parameters on the content of those compounds was defined. IP3 was not detected in dry bean seeds yet IP6 was a dominant form in them. The extrusion process caused IP6 to hydrolyze and the other phosphates to increase in their amounts. The lowest increase in the contents of IP3, IP4, and IP5 and the lowest losses in the IP6 content were found in the extrudates produced at an initial humidity of the raw material amounting to 20% and at a temperature of 120ºC, and the highest losses in the IP6 content - at 14% of humidity, and at a temperature of 180ºC.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

14

Numer

6

Opis fizyczny

s.149-158,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza im.H.Kollataja, ul.Balicka 122, 30-149 Krakow

Bibliografia

  • [1] AbebeY., Bogale A., Hambidge K.M., Stoecker B.J., Bailey K., Gibson R.S.: Phytate, zinc, iron and calcium content of selected raw and prepared foods consumed in rural Sidama, Southern Ethiopia, and implications for bioavailability. J. Compos. Anal., 2007, 20, 161-168.
  • [2] Alonso R., Rubio L.A., Muzquiz M., Marzo F.: The effect of extrusion cooking on mineral bioavailability in pea and kidney bean seed meals. Anim. Feed Sci. Technol., 2001, 94, 1-13.
  • [3] Coelho C.M.M., Bellato C.M., Santos J.C.P., Ortega E.M.M., Tsai S.M.: Effect of phytate and storage conditions on the development of the “hard-to-cook” phenomenon in common beans. J. Sci. Food Agric., 2007, 87, 1237-1243.
  • [4] Coelho C.M.M., Santos J.C.P., Tsai S.M., Vitorello V.A.: Seed phytate content and phosphorus uptake and distribution In dry bean genotypem. Braz. J. Plant Physiol., 2002, 14 (1), 51-58.
  • [5] Coelho C.M.M., Tai S.M., Vitorello V.A.: Dynamice of inositol phosphate pools (tris-, tetrakis- and pentakisphosphate) In relation to the rate of phytate synthesis during seed development in common bean (Phaseolus vulgaris). J. Plant Physiol., 2005, 162, 1-9.
  • [6] Fox C.H., Eberl M.: Phytic acid (IP6), novel broad spectrum anti-neoplastic agent: a systematic review. Complement. Ther. Med., 2002, 10, 229-234.
  • [7] Ismail F.A., Zahran G.H.: Studies on extrusion conditions of some cereals and legumes. Egypt. J. Food Sci., 2002, 30 (1), 59-76.
  • [8] Korus J., Gumul D., Achremowicz B.: The influence of extrusion on chemical composition of dry seeds of bean (Phaseolus vulgaris L.). Elec. J. Pol. Agric. Univ., Food Sci. Technol., 2006, 9 (1), http://www.ejpau.media.pl/volume9/issue1/art-10.html
  • [9] Korus J., Gumul D., Gibiński M: Wpływ ekstruzji na zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.). Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2006, 2 (47), 102-111.
  • [10] Máñez G., Alegría A., Farré R., Frígola R.: Effect of traditional, microwave and industrial cooking on inositol phosphate content in beans, chickpeas and lentils. Int. J. Food Sci. Nutr., 2002, 53, 503-508.
  • [11] Morris E.R., Hill A.D.: Inositol phosphate content of selected dry beans, peas, and lentils, raw and cooked. J. Food Compos. Anal., 1996, 9, 2-12.
  • [12] Sandberg A.S., Ahderinne R.: HPLC method for determination of inositol tri-, tetra-, penta-, and hexaphosphates in food and intestinal contents. J. Food Sci., 1986, 51, 547–550.
  • [13] Sandberg A.S., Brune M., Carlsson N.G., Hallberg L., Skoglund E., Rossander-Hulthén L.: Inositol phosphates with different numbers of phosphate groups influence iron absorption in humans. Am. J. Clin. Nutr., 1999, 70, 240-246.
  • [14] Shi J., Arunasalam K., Yeung D., Kakuda Y., Mittal G.: Phytate from edible beans: chemistry, processing and health benefits. J. Food Agric. Environ., 2004, 2 (1), 49-58.
  • [15] Steiner T., Mosenthin R., Zimmermann B., Greiner R., Roth S.: Distribution of phytase activity, total phosphorus and phytate phosphorus in legume seeds, cereals and cereal by-products as influenced by harvest year and cultivar. Anim. Feed Sci. Technol., 2007, 133, 320-334.
  • [16] Villavicencio A.L.C.H., Manicni-Filho J., Delincée H., Greiner R.: Effect of irradiation on antinutreints (total phenolics, tannins and phytate) in Brazilian beans. Radiat. Phys. Chem., 2000, 57, 289-293.
  • [17] Vucenik I., Shamsuddin A.M.: Cancer inhibition by inositol hexaphosphate (IP6) and inositol: from laboratory to clinic. J. Nutr., 2003, 133, 3778S-3784S.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-44086f6c-dfe4-4214-a4df-e2c5af53d76c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.