PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 57 | 03 |

Tytuł artykułu

Perspektywy dodatkow do zywnosci

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Dodatki służyły od zawsze wytwarzaniu żywności. Ich funkcja zmieniała się wraz z rozwojem wiedzy i oczekiwań konsumentów. Spełniły one ważną rolę w XIX w., a szczególnie w XX w., przy przekształcaniu technologii domowych i rzemieślniczych w procesy przemysłowe, oraz tworzeniu nowych artykułów żywnościowych. Dodatki syntetyczne są zastępowane przez dodatki naturalne lub identyczne z naturalnymi. Obecnie, po osiągnięciu pewnej stabilizacji w technice przetwórstwa, należy oczekiwać, że dodatki będą w najbliższej przyszłości istotnym elementem kształtowania smakowitości, atrakcyjnej, a szczególnie prozdrowotnej (funkcjonalnej).
EN
Food additives were used always in food production. Their role in food changed with development of science and consumers' expectations. Their role was important in XIX century, and especially considerable in XX century when industrial technologies were developed, and new food products were created. Natural or nearly natural substances replace synthetic food additives. Nowadays a certain stabilization in food processing was reached and it is expected that food additives will be important in creating flavor and attractive products with health promoting properties.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

57

Numer

03

Opis fizyczny

s.2-4,6,25,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Ashwell M.: 2003. Concepts of Functional Foods, Illsi Europe;
  • [2] Diehl J.F.: 2000. Chemie in Lebensmitteln, Wiley-VCH;
  • [3] Hilliam M.: 2002. The World Food Ingredients, s. 14-16;
  • [4] Kapuścinski R.: 1999. Frankfurter Allgemeine Zeitung;
  • [5] Kuchowicz Z.: 1967. Spożycie alkoholu i zagadnienie jego wartości, Stud. Dziejów Gosp. Wiejskiego, t.9, z.3, s.131-150;
  • [6] Prawa, Konstucye y Przywileie Królestwa Polskiego, Wielkiego Xięstwa Litewskiego y Wszystkich Prowincyi Należących na Walnych Seymiech Koronnych od Seymu Wiślickiego Roku Pańskiego 1347 aż do ostatniego Seymu Uchwalone - Acta Reipublicae Continens;
  • [7] Świderski F, Kolanowski W.: 1990. Żywność funkcjonalna i dietetyczna - Żywność wygodna i żywność funkcjonalna, WNT, Warszawa, s.28-36;
  • [8] Szymkowicz J.: 1818. Dzieło o pijaństwie. Wilno.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-43fecbd8-cfb2-48a6-82ea-0b8c2fd4cb30
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.