EN
The impact of Fusarium graminearum on the composition and immunoreactive properties of storage protein fractions of wheat has been evaluated. The study demonstrated that infection of non-germinated wheat grain with Fusarium graminearum does not change the immunoreactive properties of the peptides released. The electrophoretic characteristics of proteins did not show any changes in the quantitative nor qualitative composition of gliadins. Significant changes were observed in the composition of gliadin proteins isolated from germinating grain of wheat infected with Fusarium graminearum. The immunological characteristics of proteins demonstrated the presence of a polypeptide with a molecular weight ranging from 20 kDa to 24 kDa that reacted with antibodies obtained from blood of patients with gluten intolerance, which indicates that fusarium proteases may also release polypeptides potentially dangerous to health from storage proteins of wheat.
PL
Hodowla zbóż w niesprzyjających warunkach, czy niewłaściwe przechowywanie ziarna zbóż może doprowadzić do jego porażenia przez patogeny np. grzyby z rodzaju Fusarium. Infekcja ziarna zbóż przez grzyby z rodzaju Fusarium prowadzi do pojawienia się w nich toksyn, hormonopodobnych składników i enzymów m.in. proteaz. Proteazy rodzime lub wytwarzane przez patogeny, hydrolizują białka ziarniaków zbóż. Uwalniane są peptydy i polipeptydy posiadające właściwości toksyczne i/lub alergizujące. U osób predysponowanych genetycznie może to prowadzić do wystąpienia chorób m.in. celiakii. Przeprowadzone badania wykazały, że porażenie ziarna pszenicy Fusarium graminearum nie poddanego kiełkowaniu nie zmienia właściwości immunoreaktywnych uwalnianych peptydów. Charakterystyka elektroforetyczna białek nie wykazała zmian w składzie ilościowym i jakościowym gliadyn. Istotne zmiany stwierdzono w składzie białek gliadynowych izolowanych z kiełkującego ziarna pszenicy skażonego Fusarium graminearum. Charakterystyka immunologiczna białek wykazała obecność polipeptydu o masie cząsteczkowej od 20 kDa do 24 kDa, reagującego z przeciwciałami uzyskanymi z krwi osób z nietolerancją glutenu, co wskazuje, że również proteazy fuzaryjne mogą uwalniać z białek zapasowych pszenicy potencjalnie niebezpieczne dla człowieka polipeptydy.