PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 35 | 2 |

Tytuł artykułu

Comparison of nutritional value of rabbit meat with other kinds of meats

Autorzy

Warianty tytułu

PL
Porownanie wartosci odzywczej miesa kroliczego z innymi gatunkami mies

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Nutritional value of rabbit meat was compared with meat of chicken, beef and pork, based on the values from Polish, British, French, Danish and US national food composition tables. On the basis of this comparison it can be stated, that rabbit meat is relatively high in polyunsaturated fatty acids (PUFA), copper, manganese, potassium, phosphorus and especially in calcium and is also low in sodium. Modern animal husbandry allows for additional enrichment of rabbit meat in PUFA.
PL
Na podstawie danych z 5 narodowych tabel składu żywności (polskich, francuskich, brytyjskich, duńskich i amerykańskich) porównano zawartość wybranych składników odżywczych mięsa króliczego z ich zawartością w mięsie kurczaka, wołowinie i wieprzowinie. Na podstawie tego porównania można stwierdzić, że mięso królika jest relatywnie bogate w wielo-nienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA), miedź, mangan, potas, fosfor, a zwłaszcza wapń oraz odznacza się niską zawartością sodu. Nowoczesne metody hodowli pozwalają na dodatkowe podniesienie zawartości PUFA w mięsie królika.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

35

Numer

2

Opis fizyczny

p.111-119,ref.

Twórcy

autor
  • Unit of Nutritional Value of Food, National Food and Nutrition Institute in Warsaw, Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Cavani C., Zucchi P., Minelli G., et al.: Effect of soybeans on growth performance amd body fat composition in rabbits. France, Toulouse, 6th World Rabbit Congress, 1996, vol. l, 127-133.
  • 2. Cobos A., De la Hoz L., Cambero M.I., et al.: Effect of fat-enriched diets on rabbit meat fatty acid composition. J. Sci. Food Agric., 1993, 62, 83-88.
  • 3. Corino C., Lo Fiego D.P., Macchioni P., et al.: Influence of dietary conjugated linoleic acid vitamin E on meat quality, and adipose tissue in rabbits Meat Science, 2007, 76, 19-28.
  • 4. Corino C., Pastorelli G., Pantaleo L., et al.: Improvement of color and lipid stability of rabbit meat by dietary supplementation with vitamin E. Meat Science 1999, 52, 285-289.
  • 5. Dal Bosco A., Castellini C., Bianchi L., et al.: Effect of dietary linolenic acid and vitamin E on the fatty acid composition, storage stability and sensory traits of rabbit meat. Meat Science 2004, 66, 407-413.
  • 6. Danish Food Composition Databank, version 6.0, June 2005.
  • 7. EuroFIR (European Food Information Network), Europejska Sieć Doskonałości ds. Baz Danych o Składzie Żywności, 6 RamowyProgram UE.
  • 8. European Food Safety Authority, The impact of the current housing and husbandry systems on the health and welfare of farmed domestic rabbits, Annex to EFSA Journal, 2005 267,1-31.
  • 9. Favier J.C., Ireland-Ripert J., Toque C., at al.: Repertoire general des aliments. Technique & Documentation, INRA, Ciqual-Regal, 1995.
  • 10. Fedrigo M.A., Pivato D., Traldi P.: Qualitative and quantitative analysis of lipid extracts from rabbit meat by gas chromatography/mass spectrometry. Rapid Commun. Mass Spectrom., 1999, 13, 2216-2222.
  • 11. Forrester-Anderson I.T., McNitt J., Way C., et al.: Fatty acid content of pasture-reared fryer rabbit meat. J. Food Com. Anal., 2006,19, 715-719.
  • 12. Gebauer S.K., Psota T.L., Harris W.S., et al.: N-3 fatty acids dietary recommendations and food sources to achieve essentiality and cardiovascular benefits. Am. J. Clin. Nutr., 2006, 83 6 Suppl., 1526-1533.
  • 13. Gondret T., Mourot J., Lebas F., et al.: Effects of dietary fatty acids on lipogenesis and lipid traits in muscle, adipose tissue and liver of growing rabbits. Animal Sci., 1998, 66, 483-489.
  • 14. Hermida M., Gonzalez M., Miranda M., et al.: Mineral analysis in rabbit meat from Galicia (NW Spain). Meat Science 2006, 73, 635-639.
  • 15. Kowalska D., Bielański P.: Effect of dietary fish oil supplement on rearing performance of young rabbits and quality of their meat. Pol. J. Food Nutr. Sci., 2007, 57, 63-65.
  • 16. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., et al.: Tabele składu i wartości odżywczej produktów żywności. Warszawa, PZWL, 2005.
  • 17. Lebas F., Coudert P., de Rochambeau H., et al.: The rabbit - husbandry, health and production. FAO animal production and helath series No. 21,1997.
  • 18. Lo Fiego D.P., Santoro P., Macchioni P., et al.: The effect of dietary supplementation of vitamins C and E on the alfa-tocopherol content of muscles, liver and kidney, on the stability of lipids, and on certain meat quality parameters of the longissimus dorsi of rabbits. Meat Science 2004,67,319-327.
  • 19. Lombardi-Boccia G., Lnami S., Aguzzi A.: Aspects of meat quality: trace elements and B vitamins in raw and cooked meats. J. Food Composition Analysis, 2005,18,39-46.
  • 20. Lopez-Bote C., Rey A., Ruiz J., et al.: Effect of feeding diets high in monounsaturated fatty acids and alfa-tocopheryl acetate to rabbits on resulting carcass fatty acid profile and lipid oxidation. Animal Sci., 1997,64,177-186.
  • 21. McCance R., Widdowson E.M.: Fatty acids. Supplement to McCance & Widdowson: The composition of foods. Ministry of Agriculture, Fisheries and Food, 1998.
  • 22. McCance R., Widdowson E.M.: The composition of foods, sixth summary edition. Food Standards Agency, 2002.
  • 23. Pascual M., Pia M.: Changes in carcass composition and meat quality when selecting rabbits for growth rate. Meat Science 2007,77,474-481.
  • 24. Ramirez J.A., Diaz I., Pla M., et al.: Fatty acid composition of leg meat and perirenal fat of rabbits selected for growth rate. Food Chemistry 2005,90,251-256.
  • 25. Skrivanova V., Skrivan M., Marounek M., et al.: Effect of feeding supplemental copper on performance, fatty acid profile and on cholesterol contents and oxidative stability of meat of rabbits. Arch. Tierernahr, 2001,544,329-39.
  • 26. Slimani N., Deharveng G., Unwin I., et al.: The EPIC nutrient database project (ENDB): a first attempt to standardize nutrient databases across the 10 European countries participating in the EPIC study. Eur. J. Clin. Nutr. 2007,619,1037-56.
  • 27. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 20, 2007.
  • 28. Wood J.D., Richardson R.I., Nute G.R., et al.: Effects of fatty acids on meat quality: a review. Meat Science 2003, 66,21-32.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-43777ad7-2018-4ec4-afb0-4da84bae43a5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.