PL
Possibility of production of extruderants with potato flavour, based on maize semolina, was investigated /Is a single-screw extruder way be used for the purpose, the production may be undertaken in very small mills. Optimum parameters for the process were determined: moisture content in the starting material -14%, die diameter - 5 mm, cylinder temperature - 110/140/165°C. However, the admixture of potato grit must not exceed 20%. Greater admixtures will result in considerable brewing of the product and lowering the extruderant quality.
EN
W pracy przebadano możliwość produkcji ekstruderatów o smaku ziemniaczanym na bazie kaszki kukurydzianej. Produkcja taka jest możliwa na ekstruderze jednoślimakowym, może więc być podjęta przez wiele zakładów rzemieślniczych. Opracowano optymalne parametry procesu: wilgotność surowca 14%, średnica matrycy 5 mm, temperatura cylindra 110/140/165°C, Udział grysu ziemniaczanego nie może jednak przekraczać 20%. Większe udziały powodują silne brązowienie produktu i obniżenie jakości ekstruderatu.