PL
Celem pracy była ocena wybranych zwyczajów żywieniowych oraz analiza składu ciała dzieci w wieku 13-15 lat. W badaniu uczestniczyło 42 (32 dziewcząt i 10 chłopców) uczniów Gimnazjum nr 143 im. I. Paderewskiego w Warszawie. Zakres pracy obejmował zebranie informacji o wybranych nawykach żywieniowych dotyczących częstotliwości i regularności spożycia posiłków i wybranych grup produktów spożywczych. W ramach pomiarów antropometrycznych wykonano pomiary wzrostu, masy oraz składu ciała metodą bioelektrycznej impedancji. Dzieci podzielono w zależności od wartości wskaźnika BMI na grupy o BMI: >90 centyla (n=7); od 90 do 75 centyla (n=7); od 75 do 25 centyla (n=17); <25 centyla (n=11). Wartość BMI dzieci w wieku 13-15 lat zależała wprost proporcjonalnie zarówno od zawartości tłuszczu, jak i mięśni w ciele, a odwrotnie proporcjonalnie od zawartości wody całkowitej w ciele. Pomimo regularnego spożycia przez dzieci w wieku 13-15 lat głównych posiłków, niezależnie od wskaźnika masy ciała dzieci, najczęściej pomijanymi posiłkami były podwieczorek i II śniadanie. Większość dzieci, niezależnie od masy ciała, pojadała pomiędzy posiłkami, najczęściej kanapki, batony czekoladowe, napoje mleczne i soki owocowe. Stosunkowo rzadko pojawiającymi się w codziennej racji pokarmowej dzieci w wieku 13-15 lat produktami były: pieczywo pełnoziarniste, kasze, ryż oraz ser twarogowy, większość młodzieży deklarowała natomiast, że często sięga po soki owocowe. Czynnikami decydującymi o wyborze produktów spożywczych w diecie były, oprócz dochodów rodziców apetyt, wiedza żywieniowa oraz względy zdrowotne, natomiast niewiele dzieci, wskazywało na reklamę jako czynnik decydujący o wyborze żywności.
EN
The aim of this work was the evaluation of nutritional habits and body composition of 13-15 years- old children. In the study involved 42 children (32 girls and 10 boys) attending the secondary school no. 143 in Warsaw. The study included collecting of information about their nutritional habits, frequency of food intake, and measuring of weight, height and body composition by bioelectric impedance. All the attendants were divided into groups with BMI: >90 centyl (n=7); 90 - 75 centyl (n=7); 75 - 25 centyl (n=17); <25 centyl (n=11). The value of children’s BMI depend of fat and muscle mass, and total body water. Children regularly intake main meals, but, independent of BMI, miss of tea meal and elevens. Majority of children, apart of body weight, were eating between regular meals, especially sandwiches, chocolate snacks, milk and fruit drinks. The most of the students rarely consumed: whole-grain bread, groats, rice and cottage cheese. Among the factors, which important in choosing food in the diet, the children mentioned parents income, appetite, nutritional knowledge and health condition, but little mentioned advertisement.