PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 08 | 3 |

Tytuł artykułu

Zawartosc wybranych pierwiastkow w przecierowych sokach z marchwi

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono wyniki analiz zawartości wybranych pierwiastków śladowych i metali toksycznych (ołowiu i kadmu) w sokach przecierowych z marchwi. Badania przeprowadzono metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS). Oznaczono sód, potas, wapń, żelazo, magnez, mangan, miedź, cynk, ołów i kadm. Stwierdzono różnice w zawartość wymienionych pierwiastków w zależności od producenta. Zawartość pierwiastków toksycznych uznano za niską, na poziomie 10-50% wartości dopuszczalnych.
EN
The paper presents the results of the determinations of selected trace and toxic elements contents of carrot juices. The analyses were carried out using the atomic absorption spectroscopy method. Sodium, potassium, calcium, iron, magnesium, manganese, copper, zinc, lead and cadmium contents were determined. The estimation of the levels of these elements in the analysed carrot juices was made in comparison with the literature and legal recommendations.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

08

Numer

3

Opis fizyczny

s.143-149,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Ekonomiczna, ul.Sienkiewicza 5, 30-033 Krakow

Bibliografia

  • [1] Abdula M., Nair B. M., Chandra R. K.: Health effect and interactions of essential and toxin elements. Nutr. Res., I Suppl., 1985, 750,
  • [2] Benner I.: Cadmium Toxicity Wld. Rev. Nutr. Diet., 32, 1978, 165.
  • [3] Chowdhury B. A., Chandra R. K.: Biological and health implication of toxic heavy metals and essential trace elements interactions. Progr. Food Nutr. Sci., 11, 1987, 57.
  • [4] Kabata - Pendias A., Piotrowska M.: Zanieczyszczenie gleb i roślin uprawnych pierwiastkami śladowymi, CBR, 8, Warszawa 1984.
  • [5] Kiem J., Feinendegen L. E.: Trace Element Analytical Chemistry in Medicine and Biology, Walter de Gruyter, Berlin - New York 1984.
  • [6] Kot A., Wyszogrodzka - Koma L., Zaręba S.: Badania zawartości niektórych pierwiastków śladowych w produktach spożywczych krajowego pochodzenia, cz. XXIII. Zawartość ołowiu, kadmu, cynku, manganu, miedzi, niklu i żelaza w sokach owocowych, owocowo - warzywnych i warzywnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, X X X IV , 1, 2001, 35.
  • [7] Minczewski J., Marczenko Z.: Chemia analityczna, tom 3, Wyd. 4, PWN, Warszawa 1987, 147.
  • [8] Nabrzyski M., Toksykologiczna ocena wybranych metali śladowych w żywności, Problemy jakości analizy śladowej w badaniach środowiska przyrodniczego P. J.03 Bibl. Monitoringu Środowiska, Warszawa 1996.
  • [9] Nadolna I., Szponar L. (red.): Soki warzywne i owocowe, a zdrowie, IŻŻ, Warszawa 1998, 7; 55, 113.
  • [10] Naumczyk J.: Badania chemiczne wód stosowane w przemyśle spożywczym(2), Przem. Ferm. i Owoc.-Warzyw., 4, 1999, 35.
  • [11] Nikonorow M., Urbanek-Karłowska B.: Toksykologia żywności, PZWL, Warszawa 1987.
  • [12] PN-A-75958: 1996: Produkty warzywne i owocowo - warzywne. Soki.
  • [13] PN-EN 1134: 1999: Soki owocowe i warzywne. Oznaczanie zawartości sodu, potasu, wapnia i magnezu metodą spektrometrii absorpcji atomowej (AAS).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-4095f75e-6871-4bac-b1f8-bfdccb8a559f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.