EN
Studies on palatability of some commom weed species, herbaceous plants and oilseed rape to D. reticulatum, A. lusitanicus and A. rufus slugs have been carried out under laboratory conditions. In food choice trials the rate and degree of damage to seedlings and leaf disks were determined for 20 plant species. The conducted experiments have also permitted to establish, which plant species were preferred or were not accepted by particular slug species. It was found that the studied slug species preferred seedlings and leaves of Brassica napus and Papaver rhoeas, but showed no preference for Epilobium hirsutum, Geranium sanguineum and Saponaria officinalis plants. As to the remaining plant species under study, the preferences exhibited by particular slug species were quite diverse.
PL
Ślimaki (Gastropoda: Pulmonata) powodują duże szkody w rzepaku ozimym, pszenicy ozimej i w warzywach. Zwalczanie tych szkodników moluskocydami jest często mało skuteczne. Dlatego poszukuje się innych metod ograniczania ich szkodliwości, między innymi przez wykorzystanie różnych gatunków roślin, zarówno chwastów jak i ziół leczniczych lub naturalnych związków roślinnych. Wymaga to poznania atrakcyjności poszczególnych gatunków roślin i określenia ich wrażliwości na żerowanie ślimaków. Badania nad smakowitością niektórych pospolitych gatunków chwastów, roślin zielarskich i rzepaku oleistego dla ślimaków D. reticulatum, A. lusitanicus i A. rufus przeprowadzono w warunkach laboratoryjnych. W testach z wyborem i bez wyboru określono tempo i stopień uszkodzenia siewek i krążków liści, 20 gatunków roślin. W wyniku przeprowadzonych eksperymentów wyznaczono gatunki roślin preferowane i nie akceptowane przez poszczególne gatunki ślimaków. Wykazano, że badane gatunki ślimaków preferowały siewki i liście roślin: Brassica napus i Papaver rhoeas. Do roślin nie akceptowanych należały: Epilobium hirsutum, Geranium sanguineum i Saponaria officinalis. W stosunku do pozostałych gatunków roślin preferencje poszczególnych gatunków ślimaków były zróżnicowane.