PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2000 | 54 | 07 |

Tytuł artykułu

Procesy membranowe w produkcji hydrolizatow skrobiowych

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Procesy membranowe w produkcji hydrolizatów skrobiowych obejmują procesy ultrafiltracji, które znajdują zastosowanie w ciągłych procesach enzymatycznej hydrolizy skrobi, oraz procesy mikrofiltracji wykorzystywane w filtracji hydrolizatów. Podano główne zalety, a także mankamenty technik membranowych.
EN
Membrane processes in starch hydrolysates technology include ultrafiltration techniques, which are applied in continuous enzymatic hydrolysis of starch, and microfiltration used in filtration process of starch hydrolysates. Main advantages and also shortcomings of membrane technology are presented.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

54

Numer

07

Opis fizyczny

s.31-33,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wyższa Szkoła Pedagogiczna, Zielona Góra
  • Centralne Laboratorium Przemysłu Ziemniaczanego, Poznań

Bibliografia

  • [1] Bodzek M., Bohdziewicz J.: 1994. Zastosowanie technik membranowych w niektórych procesach biochemicznych. Biotechnologia, 52, 2, 114-137
  • [2] Cuperus P. F., Nijhuis H. H.: 1993. Applications of membrane technology to food processing. Trends in Food Science and Technology, 4, 9, 277-282
  • [3] Ceynowa J.: Kataliza w reaktorach z membranami enzymatycznymi. Biotechnologia 24, 1, 64-80
  • [4] Dziezak J. D.: 1990. Membrane separation technology offers processors unlimited potential. Food Technology, 9, 108-112
  • [5] Karlsson H. O. E., Trägârdh G.: 1996. Applications of pervaporation in food processing. Trends in Food Science and Technology, 7, 78-83
  • [6] Kujawski W., Waczyński M.: 1996. Perworacja - membranowa technika separacyjna. Przemyśl Chemiczny, 75, 9, 326-328
  • [7] Marshall S. C.: 1997. Applying membrane processes: the first steps. The Australian Journal of Dairy Technology, 52, 50-52
  • [8] Noworyta A., Bryjak J.: 1993. Reaktor membranowy - nowe możliwości procesowe. Biotechnologia, 22,3, 4-15
  • [9] Paolucci-Jeanjean D., Belleville M. P., Rios G. M., Zakhia N.: 1999. Why on earth can people need continuous recycle membrane reactors for starch hydrolysis? Starch/Stärke, 51,1,25-32
  • [10] Paulson D. J., Wilson R. L., Spatz D. D.: 1984. Crossflow membrane technology and its applications. Food Technology, 12, 77-87
  • [11] Prezeres D. M. F., Cabral J. M. S.: 1994. Enzymatic membrane bioreactors and their applications. Enzyme Microb. Technol., 16; 738-750
  • [12] Rautenbach R.: 1996. Procesy membranowe. WNT W-wa
  • [13] Sims K. A., Cheryan M: 1992. Continuous saccharification of corn starch in a membrane reactor. Starch/Stärke, 44,9, 341-345
  • [14] Singh N., Cheryan M.: 1997. Fouling of ceramic microfiltration membrane by corn starch hydrolisate. Journal of Membrane Science, 135, 195-202
  • [15] Singh N., Cheryan M.: 1997. Microfiltration for clarification of corn starch hydrolysates. Cereal Food World 42,1, 21-24
  • [16] Singh N., Cheryan M.: 1997. Membrane technology in corn wet milling. Cereal Foods World, 42, 7, 520-525

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3f7fd090-c1b6-4721-bc35-7d6d1ce75bf0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.