PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1998 | 07 | 3 |

Tytuł artykułu

Application of small angle X-ray scattering [SAXS] for analysis of milled and ectruded oat grains

Warianty tytułu

PL
Badanie sruty i ekstrudatow owsianych metoda malokatowego rozpraszania promieni rentgenowskich [SAXS]

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Physical and structural characteristics of milled oat, extruded oat and a mixture of milled oat with bran were investigated mainly by small angle X-ray scattering method (SAXS). This method allowed to examine the lamellar structure of native milled oat as well as other parameters, which can describe the structure of oat extrudates. Decomposition of starch lamellar structure during the extrusion process and formation of many inhomogeneities (heterogeneities) in extrudates were observed. The existence of fractal structure for these inhomogeneities was also confirmed by the SAXS method. It was also observed that, there were structural differences between extrudates obtained from milled oat and from a mixture of milled oat and its bran.
PL
Badano fizyczne i strukturalne parametry charakteryzujące śrutę owsianą i ekstrudaty z niej wykonane jak również z mieszaniny śruty i otrąb owsianych. Podstawowe badania wykonano za pomocą metody SAXS. Metoda ta pozwoliła wyznaczyć strukturę lamelarną wyjściowej śruty owsianej jak również szereg parametrów charakteryzujących strukturę ekstrudatów owsianych. Stwierdzono zniszczenie struktury lamelarnej skrobi w czasie procesu ekstruzji oraz tworzenie się w ekstrudatach niejednorodności mających fraktalną powierzchnię graniczną. Wykazano również różnice w strukturze pomiędzy ekstrudatami otrzymanymi tylko z samej śruty owsianej, a otrzymanymi z mieszaniny śruty i otrąb owsianych.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

3

Opis fizyczny

s.511-518,tab.,wykr.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Uniwersytet Marii Curie-Sklodowskiej, Pl.Marii Curie-Sklodowskiej 3, 20-031 Lublin
autor

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3e82dd7c-610e-42d9-b1e5-6e435df5bb42
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.