PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1999 | 26 | 2 |

Tytuł artykułu

Nutritional value of diets reconstituted in laboratory of workers employed in public or private sector in the Wielkopolska Region

Warianty tytułu

PL
Wartosc odzywcza odtworzonych laboratoryjnie calodziennych racji pokarmowych [CRP] pracownikow sfery budzetowej i pozabudzetowej z regionu Wielkopolski

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The study demonstrated absence of balancing of fat and carbohydrates in daily food rations. A characteristic feature of these rations was excess of fat. The intake of antioxidant vitamins was very low. Most analysed components of the diets were not significantly different between the diets of state-salaried workers and workers not receiving salary from the state budget, although certain differences were found in the pattern of consumption of food products.
PL
W pracy przedstawiono wyniki badań rzeczywistego poziomu spożycia wybranych składników odżywczych występujących w odtworzonych laboratoryjnie całodziennych racjach pokarmowych (CRP) kobiet i mężczyzn sfery budżetowej i pozabudżetowej. Przeprowadzone badania wykazały, że racje pokarmowe charakteryzowały się wysoką zawartością tłuszczu z przewagą kwasów nasyconych, zadowalającym poziomem kwasów jednonienasyconych i niewystarczającą ilością kwasów wielonienasyconych. Ponadto, badania te wykazały drastycznie niskie spożycie witamin antyoksydacyjnych: A, E i C. Niska była również zawartość błonnika pokarmowego. Nie wykazano istotnych różnic w poziomie spożycia większości analizowanych składników odżywczych w grupach kobiet, a także mężczyzn ze sfery budżetowej i pozabudżetowej. Całodzienne racje pokarmowe kobiet i mężczyzn z obydwu sfer charakteryzowały się podobnym, chociaż nie identycznym udziałem 12 grup produktów w pokryciu zapotrzebowania na składniki odżywcze.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

26

Numer

2

Opis fizyczny

s.99-110,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Akademia Medyczna, 61-701 Poznan, ul.Fredry 10
autor
autor
autor

Bibliografia

  • 1. Babicz-Zielińska E., Łysiak-Szydłowska W: Preferencje młodzieży akademickiej w zakresie spożycia tłuszczów. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 2, 27.
  • 2. Bartnikowska E.: Wpływ włókna pokarmowego na metabolizm lipidów. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 3, 269.
  • 3. Bartosz G.: Druga twarz tlenu. Warszawa, PWN 1995, pp. 178-184.
  • 4. BN-80/8050-05. Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych w roślinnych tłuszczach i nasionach rzepaku metodą chromatografii gazowej. Wydawnictwa Normalizacyjne, 1980.
  • 5. Duda G., Maruszewska M., Przysławski J., i in.: Ocena sposobu żywienia studentów poznańskich uczelni w latach 1998 i 1996. Cz. I. Składniki podstawowe. Bromat. Chem. Toksykol., 1997, 3, 227.
  • 6. Esterbauer H., Strigel G., Puhl H., et al.: The role of vitamin E and carotenoids in preventing oxidation of low density lipoproteins. Annals New Jork Academy of Sciences 1989, 570, 245.
  • 7. FAO. Fats and oils in human nutrition. Report of a joint expert consultation. FAO Food and nutrition paper 57, Rome, 1994.
  • 8. Frei B.: Reactive oxygen species and antioxidant vitamins. Mechanism of action. Am. J. Med., 1994, 97, 5S3A.
  • 9. Gulbicka B.: Stan wyżywienia społeczeństwa polskiego na początku lat dziewięćdziesiątych. Przem. Spoż., 1993, 12, 318.
  • 10. Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J.: Ocena sposobu żywienia kobiet z Legnicy i okolic. Cz. II. Ocena ilościowa. Bromat. Chem. Toksykol., 1998, 1, 55.
  • 11. Krauze S., Bożyk Z., Piekarski L.: Podręcznik laboratoryjny analityka żywnościowego. Warszawa, PZWL, 1966.
  • 12. Maruszewska M., Duda G., Gertig H., i in.: Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych młodzieży szkół średnich. Cz. I. Składniki podstawowe. Bromat. Chem. Toksykol., 1998, 3, 207.
  • 13. Morawska M., Sekuła W: Analiza zmian w spożyciu żywności rodzin utrzymujących się z niezarobkowych źródeł. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 3, 249.
  • 14. Nadolna I., Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. V. Zawartość retinolu, beta-karotenu i witaminy E. Żyw. Człow. Metab., 1994, 21, 3, 243.
  • 15. Nadolna L, Kunachowicz H.: Badania analityczne nad składem i wartością odżywczą racji pokarmowych. Cz. I. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 4, 316.
  • 16. Narojek L., Ostrowska A.: Zachowania żywieniowe rodzin wielkomiejskich w nowej sytuacji społeczno-ekonomicznej. Cz. II. Motywacje towarzyszące zakupom żywności. Zwyczaje żywieniowe rodzin warszawskich. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 4, 437.
  • 17. Nestel P.J.: Dietary fatty acids and cardiovascular disease. Abstracts the 14-th International Congress of Nutrition. 20-25 August, Seoul, Korea, 1989.
  • 18. Norma Branżowa: BN-86 8130-02.
  • 19. Pardo B., Sygnowska E., Waśkiewicz A., in.: Zmiany spożycia żywności w populacji polskiej w latach 1984-1993. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 1, 29.
  • 20. Przysławski J., Gertig H., Bolesławska I., i in.: Analiza zmian poziomu i struktury spożycia wybranych składników mineralnych występujących w racjach pokarmowych różnych grup ludności. Cz. I. Całodzienne racje pokarmowe dzieci w wieku szkolnym. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25, 2, 122.
  • 21. Przysławski J., Nowak J.: Assessing the intake of selected nutrients from food rations of menopausal women and andropausal men. I. Intake of energy and basic components. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1999, 1, 125.
  • 22. Przysławski J.: Analiza porównawcza wybranych parametrów żywieniowych tłuszczu występującego w racjach pokarmowych różnych grup ludności. Cz. II. Skład kwasów tłuszczowych. Roczn. PZH 1994, 3,191.
  • 23. Purczyński A., Gertig H., Ucińska D.: Algorytm wyznaczania całodziennej racji reprezentatywnej na podstawie danych z wywiadów żywieniowych. Żyw. Człow. Metab., 1993, 20, 4, 304.
  • 24. Rutkowska U.: (Red:) Wybrane metody badania składu i wartości odżywczej żywności. Warszawa, PZWL 1981.
  • 25. Rywik S., Broda G.: Epidemiologia chorób układu krążenia. Stan zdrowia Polaków. Monografie Zakładu Antropologii PAN. Wrocław, 1996.
  • 26. Schlegel-Zawadzka M.: Comparative analysis of dietary fat intake frequency by selected groups of female students of the Medical Academy - Jagellonian University in Cracov in 1988-1995. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1997, 3, 143.
  • 27. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., i in.: Spożycie żywności w Polsce w latach 1950-1996 w przeliczeniu na energię i składniki odżywcze. Warszawa,. Prace IŻŻ 84, 1997.
  • 28. Sekuła W., Niedziałek Z., Figurska K., i in.: Zmiany w spożyciu tłuszczów w Polsce. Przem. Spoż. 1997, 4, 8.
  • 29. Szponar L., Rychlik E., Kozłowska-Wojciechowska M. i in.: Health quality of food, dietary habits, nutritional education as important public health problems in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1998, 25, 2, 176.
  • 30. Szponar L., Rychlik E., Respondek W: Nutrition mode and nutritional status of girls and women in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, suppl. 2, 38.
  • 31. Szponar L., Rychlik E.: Nutrition mode and nutritional status of boys and men in Poland. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, suppl. 2, 3.
  • 32. Szponar L., Sekuła W: Zasady prawidłowego żywienia. Przem. Spoż., 1997, 2, 14.
  • 33. Wądołowska L., Cichon R., Trzaskowska M.A., et al: Assessing the nutrition status of institutional elderly by anthropometric methods. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1998, 2, 311.
  • 34. Wądołowska L., Przysławski J., Cichon R., et al.: Dietary habits of students from two universities. Pol. J. Food Nutr. Sci., 1998, 3, 567.
  • 35. WHO Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a WHO Study Group. Technical Report Series 797, WHO, Geneva, 1990.
  • 36. Ziemlański Ś., Budzyńska-Topolowska J.: Wegetarianizm w świetle nauki o żywieniu. Warszawa, Instytut Danone, Fundacja Promocji Zdrowego Żywienia, 1997.
  • 37. Ziemlański Ś., Bułhak-Jachymczyk B., Budzyńska-Topolowska J., i in.: Normy żywienia dla ludności w Polsce. Nowa Medycyna, 1998, 4, 1-27.
  • 38. Ziemiański Ś., Wartanowicz M., Panczenko-Kresowska B., i in.: Interpretacja norm żywieniowych - stan obecny - zalecenia na przyszłość. Żyw. Człow. Metab., 1997, 24, 3, 308.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3e5c5836-f09d-4de8-bab9-cf62b4c8b65d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.