PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2008 | 07 | 2 |

Tytuł artykułu

Waste products from fruit and vegetable processing as potential sources for food enrichment in dietary fibre

Warianty tytułu

PL
Wytloki z owocow i warzyw jako potencjalne surowce do wzbogacania zywnosci we wlokno pokarmowe

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The objective of our study was to determine and compare the neutral dietary fibre (NDF) and acid dietary fibre (ADF) contents in the pomace from the processing of two apple varieties (Idared and Champion), two strawberry varieties (Ducat and Kent), chokeberry, black currant, red cabbage, and two carrot varieties (Black carrot and Dolanka). Chokeberry pomace was found to contain the largest, and Dolanka carrot pomace the smallest amounts of NDF and ADF. The results imply that chokeberry pomace, black currant pomace and strawberry (both Ducat and Kent) pomace should be recommended as best suited for the production of high DF food components.
PL
Włókno pokarmowe przez wiele lat było niedocenianym składnikiem żywność pochodzenia roślinnego. Obecnie docenia się jego właściwości i prozdrowotne oddziaływanie na przewód pokarmowy i cały organizm. Najnowsze badania dietetyczne potwierdzają konieczność spożywania odpowiednich jego ilości. Z tego względu poszukuje się surowców i produktów o jak największej zawartości DF. Takim surowcem, równocześnie będącym odpadem, są wytłoki z owoców i warzyw. Celem pracy było porównanie zawartości NDF i ADF w wytłokach z jabłek (odmiany ‘Idared’ i ‘Szampion’), truskawek (odmiany ‘Dukat’ i ‘Kent’), aroni, czarnej porzeczki, czerwonej kapusty oraz dwóch odmian marchwi - ‘Czarnej’ i ‘Dolanka’. Po uzyskaniu wyników badań okazało się, że największe ilości obu frakcji oznaczono w wytłokach z aroni (NDF - 87,48 g/100 g DM, ADF - 57,24 g/100 g DM), a najmniejsze w wytłokach z marchwi ‘Dolanka’. Do produkcji wysokobłonnikowych preparatów należy przeznaczyć wytłoki z aroni, porzeczek i obu odmian truskawek.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

07

Numer

2

Opis fizyczny

p.35-42,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, C.K.Norwida 25/27, 50-375 Wroclaw, Poland
autor

Bibliografia

  • AACC Report 2001. The defmition of dietary fiber. Cereal Foods World 46, 3.
  • Almada Costa de G.E., da Silva Queiroz-Monici K., 2006, Chemical composition, dietary fibre and resistant starch contents of raw and cooked pea, common bean, chickpea and lentil legumes. Food Chem. 94, 327-330.
  • Bingham S.A., Day N.E., Luben R., Ferrari P., Slimani N., Norat T., Clavel-Chapelon F., Kesse E., Nieters A., Boeing H., Tjonneland A., Overvad K., Martinez C., Dorronsoro M., Gonzalez C.A., Key T.J., Trichopoulou A., Naska A., Vineis P., Tumino R., Krogh V., Bueno-de-Mesquita H.B., Peeters P.H., Berglund G., Hallmans G., Lund E., Skeie G., Kaaks R., Riboli E. 2003. Dietary fibrę in food and protection against colorectal cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC): an observational study. The Lancet 361 (5), 1496-1501.
  • Borderias A.J., Sanchez-Alonsa I., Perez-Mateos M., 2005. New applications of fibres in foods: Addition to fishery products. Trends Food Sci. Technol. 16, 458-465.
  • Borycka B., Górecka D., 2001. Charakterystyka włókna pokarmowego porzeczkowych preparatów błonnikowych [Characterization dietary fibre in the preparation of currant pomace]. Przem. Ferm. Owoc.-Warz. 2, 30-32 [in Polish].
  • Corréa Lima M.P., Gomes-da-Silva M.H.G., 2005. Colorectal cancer: lifestyle and dietary factors. Nutr. Hosp. 20 (4), 235-241.
  • Dolreans M., Mandran N., Sauvant D., 1995. Study the use of a protease with the van Soest procedure. Anim. Feed Sci. Technol. 61, 129-136.
  • Ferguson L.R., Harris P.J., 2003. The dietary fibre debate: more food for thought. The Lancet 361,1487-1488.
  • Ferguson L.R., 2005. Does a diet rich in dietary fibre really reduce risk of colon cancer? Digest. Liver Dis. 37, 139-141.
  • Figuerola F., Hurtado M.L., Estévaz A.M., Chiffelle I., Asenjo F., 2005. Fibrę concentrates from apple pomace and citrus peel as potential fibre sources for food enrichment. Food Chem. 91, 395-401.
  • Grigelmo-Miguel N., Martin-Belloso O., 1999. Comparison of dietary fibre from by-products of processing fruits and greens and from cereals. Lebensm.-Wiss. Technol. 32, 503-508.
  • Jenkins D.J.A., Kendall C.W.C., Ransom T.P.P., 1998. Dietary fiber, the evolution of the human diet and coronary heart disease. Nutr. Res. 18, 633-652.
  • Jiménez-Escrig A., Sánchez-Muniz F.J., 2000. Dietary fibre from Edible seaweeds: chemical structure, physicochemical properties and effects on cholesterol metabolism. Nutr. Res. 20, 585-598.
  • Mai V., Flood A., Peters U., Lacey J.V. Jar., Schairer C., Schatzkin A., 2003. Dietary fibrę and risk of colorectal cancer in the Breast Cancer Detection Demonstration Project (BCDDP) followup cohort. Int. J. Epidemiol. 32, 234-239.
  • Nawirska A., 2005. Binding of metal ions by selected fractions of fruit pomace. Food Chem. 90, 395-400.
  • Nawirska A., Kwaśniewska M., 2005. Dietary fibrę fractions from fruit and vegetable processing waste. Food Chem. 91, 221-225.
  • Prosky L., 1999. What is fibre? Current controversies. Trends Food Sci. Technol. 10, 271-275.
  • Rahman Z.U., Islam M., Shah W.H., 2002. Effect of microwave and conventional cooking on insoluble dietary fibrę components of vegetables. Food Chem. 80, 237-240.
  • Rodrigez R., Jimenez A., Fernández-Bolaños J., Guillén R., Heredia A., 2006. Dietary fibre from vegetable products as source of functional ingredients. Trends Food Sci. Technol. 17, 3-15.
  • Sangnark A., Noomhorm A., 2003. Effect of particie sizes on in-vitro calcium and magnesium binding capacity of prepared dietary fibers. Food Res. Int. 36, 91-96.
  • Soest van P.J., Robertson J.B., Lewis B.A., 1991. Symposium: Carbohydrate methodology, metabolism, and nutritional implications in dairy cattle. J. Dairy Sci. 74, 3583-3597.
  • Wang J., Rosell C.M., de Barber C.B., 2002. Effect of the addition of different fibres on wheat dough performance and bread quality. Food Chem. 79, 221-226.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3e450bf1-ba11-4c2a-be15-fc7438524fb4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.