PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2009 | 19 | 1 |

Tytuł artykułu

Uwarunkowania strategii innowacji w organizacjach

Warianty tytułu

EN
The conditions of innovative strategies in organizations

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem artykułu jest prezentacja kreowania i wdrażania strategii innowacji — jako najważniejszego czynnika konkurencyjności organizacji.
EN
In article there are signed that prepare of innovative stra¬tegy is necessary element of strategic management. Described of found conditions of innovative strategies and method of the¬ir analysis. Presented foresight as a modern method used for diagnosis, end especially for prognosis of environment. Pre¬sented the examples of net-type organizations in Polish food industry — as an important crucial-innovation.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

19

Numer

1

Opis fizyczny

s.116-121,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wyzsza Szkola Menedzerska w Warszawie, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Białoń L., Janczewska D.: Procesy innowacyjne w kształtowaniu społeczeństwa opartego na wiedzy, Po¬stępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 2/2008.
  • [2] Białoń L., Janczewska D.: Marketingowe wsparcie pro¬cesów innowacyjnych, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego nr 1/2005.
  • [3] Białoń L. (red) Aktywność innowacyjna organizacji: studia przypadków z prac dyplomowych absolwentów WSM, Oficyna Wydawnicza WSM, Warszawa 2008.
  • [4] Bogdaniecko J., Haffer M., Popławski W.: Innowacyj¬ność przedsiębiorstw, Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Toruń 2004.
  • [5] Collins S.: Od dobrego do wielkiego, czynniki trwałe¬go rozwoju i zwycięstwa firm, SPM Projekt, Wrocław 2003.
  • [6] Daszkiewicz N.: Internacjonalizacja małych i średnich przedsiębiorstw we współczesnej gospodarce, Politech¬nika Gdańska, Gdańsk 2003.
  • [7] Hamel G., Prahalad C.K.: Przewaga konkurencyjna ju¬tra, Business Press, Warszawa 1999.
  • [8] Janasz K., Janasz W., Kozioł K., Szopik K.: Zarządzanie strategiczne koncepcje metody strategie, DIFIN, Warszawa 2008.
  • [9] Janczewska D.: Wzrost innowacyjności przedsiębior¬stwa jako przejaw przedsiębiorczości w gospodarce opartej na wiedzy na przykładzie branży cukierniczej w Polsce - wydanie zbiorowe Rola przedsiębiorczości w gospodarce opartej na wiedzy pod red. Z. Zioło, T. Rachwał, Przedsiębiorczość - Edukacja, Nowa Era - Warszawa-Kraków 2008.
  • [10] Innowacyjność małych i średnich przedsiębiorstw w pro¬cesie integracji europejskiej - pod red. Z. Wysokińskiej, J. Witkowskiej, Uniwersytet Łódzki, Łódź 2004.
  • [11] Olesiński Z.: Zarządzanie w regionie Polska-Europa- Świat, DIFIN, Warszawa 2005.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3e16213d-4097-4562-88bd-6be9220f5ec6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.