PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2007 | 06 | 2 |

Tytuł artykułu

The assessment of food consumption patterns of female students of a selected catering school

Warianty tytułu

PL
Ocena sposobu zywienia uczennic wybranej szkoly gastronomicznej

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
This paper attempts to find out if the education of female students of a secondary school of catering has had any effect on the improvement of their diets. The research shows that the diets of first-grade students provides the recommended dietary allowance for energy and nutrients to a greater, yet still insufficient extent than the diets of higher grade students. The results of the statistical analysis showed, that among 23, only in a few causes of nutrients, differences between percentage of recommended intake were significant. The consumption of energy, water-soluble vitamins and minerals, mainly calcium, copper and magnesium has been insufficient to satisfy the recommended dietary allowances. The intake of fat-soluble vitamins (A and E) has been sufficient or even higher than the recommended dietary allowance while that of sodium several times exceeded the low normal range in the case of all female students under study.
PL
Streszczenie. W pracy podjęto próbę stwierdzenia czy edukacja młodzieży żeńskiej w średniej szkole gastronomicznej wpłynęła na poprawę sposobu żywienia. Badania wykazały, że sposób żywienia dziewcząt klasy pierwszej pozwolił na pokrycie norm na energię i składniki odżywcze w stopniu lepszym, lecz najczęściej niezadowalającym, w stosunku do dziewcząt klas wyższych. Wyniki analizy statystycznej wskazują, że jedynie w wypadku kilku składników (na 23 analizowane) wystąpiły istotne różnice w pokryciu norm spożycia. Spożycie energii, witamin rozpuszczalnych w wodzie oraz składników mineralnych, głównie wapnia, miedzi i magnezu nie pozwoliły na pokrycie norm, spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E) było właściwe bądź podwyższone, a sodu kilkakrotnie przewyższało wartość minimalnej normy spożycia wśród wszystkich badanych dziewcząt.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

06

Numer

2

Opis fizyczny

p.57-74,fig.,ref.

Twórcy

  • Agricultural University of Krakow, Balicka 122, 30-149 Krakow, Poland
autor

Bibliografia

  • Arab L., Caniquiry A., Steck-Scott S., Gaudet M.M., 2003. Ethnic differences in the nutrient intake adequacy of premenopausal US women: results from the Third National Health Examination Survey. J. Am. Diet Assoc. 103 (8), 1008-1014.
  • Augustyniak U., Brzozowska A., 2002. Sposób żywienia młodzieży w Polsce na podstawie piśmiennictwa z ostatnich 10 lat (1990-2000) [Nutrient intake of the adolescents in Poland on the basis of literature from last ten years (1999-2000)]. Rocz. PZH 53, 399-406 [in Polish],
  • Chwojnowska Z., Chabros E., Charzewska J., Wajszczyk B., Rogalska-Niedźwiedź M., 2003. Zmiany zawartości składników mineralnych w dietach młodzieży w okresie 10 lat [Changes in daily intake of micronutrients in diet of adolescents for a period of 10 years]. Żyw. Czlow. Metab. 30,76-80 [in Polish].
  • Duda G., Matuszewska M., Przysławski J, 1998. Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych dzieci szkolnych. Cz. U Witaminy [Nutritional value of daily food rations of primaiy school children. Part 2. Vitamins]. Bromat. Chem. Toksykol. 31,107-113 [inPolish].
  • Dziuda R., Trafalska E., Paradowska-Stankiewicz I., 2000. Spożycie wybranych składników odżywczych a ryzyko zagrożenia chorobami cywilizacyjnymi w wybranej grupie młodzieży [Consumption of selected nutrients and the risk associated with civilization-related diseases in a selected group of adolescents]. Żyw. Czlow. Metab. Supl. 1,220-222 [in Polish].
  • Flaczyk E., Górecka D., Szczepaniak B., Spisacka B., 2003. Preferencje i częstotliwość spożycia mleka i jego przetworów wśród młodzieży szkół ponadpodstawowych w Koninie [Preferences and consumption frequency of milk and dairy products among teenagers of secondary schools in Konin], Zyw. Czlow. Metab. 30,160-164 [in Polish].
  • Gronowska-Senger A., 2001. Współczesne problemy żywienia dzieci szkolnych w Polsce [Contemporary problems of school children nutrition in Poland], Żywn. Nauka Techn. Jakość 3 (38), Supl., 23-30 [in Polish],
  • Hamułka J., Gronowska-Senger A., Tomala G., 2002. Częstotliwość i wartość energetyczna śniadań spożywanych przez młodzież szkół ponadpodstawowych [Frequency intake and energy value of breakfast consumed by school youth], Rocz. PZH 53,1, 81-87 [in Polish].
  • Hamułka J., Gronowska-Senger A., Witkowska K., 2000. Częstotliwość spożywania i wartość energetyczna śniadań uczniów wybranych szkół podstawowych w Warszawie [Energy value and frequency breakfast intake in Warsaw primary schools], Rocz. PZH 51, 279-290 [in Polish].
  • Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J., 1999 a. Ocena sposobu żywienia dziewcząt ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Część 2. Ocena ilościowa [Assessment of food intake of secondary school girls from Głogów and Lublin. Part 2. Quantitative assessment], Bromat. Chem. Toksykol. 32,27-33 [in Polish].
  • Ilow R., Regulska-Ilow B., Szymczak J., 1999 b. Ocena sposobu żywienia chłopców ze szkół średnich z Głogowa i Lubina. Część 2. Ocena ilościowa [Assessment of food intake of secondary school boys from Głogów and Lublin. Part 2. Quantitative assessment], Bromat. Chem. Toksykol. 32,43-50 [in Polish],
  • Jahns L., Carriquiry A., Arab L., Mroz T.A., Popkin B.M., 2004. Within - and between - person variation in nutrient intakes of Russian and U.S. children differs by sex and age. J. Nutr. 134, 3114-3120.
  • Jeżewska-Zychowicz M., 2003. Wpływ środowiska rodzinnego i szkolnego na częstotliwość spożywania posiłków przez młodzież w wieku 13-15 lat na przykładzie środowiska warszawskiego [Home and school circles influence on meals consumption frequency among teenagers aged 13-15 in Warsaw], Zyw. Czlow. Metab. 30, 93-102 [in Polish],
  • Krechniak A., Zaborski L., 1999. Ocena wartości odżywczej całodziennych racji pokarmowych młodzieży akademickiej [Assessment of nutritive value in the daily food rations of university students], Bromat. Chem. Toksykol. 32, 169-17 [in Polish],
  • Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K., 1998. Food composition tables. Pr. Inst. Żywn. Żyw. 85.
  • Miller G.D., Jarvis J.K., McBean L.D., 2001. The importance of meeting calcium needs with foods. J. Am. Coli. Nutr. 20,2,168-185.
  • Nazarewicz R., Babicz-Zielińska E., Oleradzka J., 2000. Ocena sposobu żywienia dziewcząt na podstawie wywiadu z ostatnich 24 godzin [Assessment of adolescent females’ consumption pattems on the basis of 24-hour dietary recall interviews]. Żyw. Czlow. Metab. Supl. I, 197- -200.
  • Ness A.R., MaynardM., Frankel S., Smith G.D., Frobisher C., Leary S.D., Emmett P.M., Gunnell D., 2005. Diet in childhood and adult cardiovascular and all cause mortality: the Boyd Orr cohort. Heart 91,894-898.
  • Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy [Recommended dietary allowances. Physiological basis], 2001. Ed. S. Ziemiański. PZWL Warszawa [in Polish].
  • Novotny R., Boushey C., Bock M.A., Peck L., Auld G., Bruhn Ch.M., Gustafson D., Gabel K., Jensen J.K., Misner S., Read M., 2003. Calcium intake of Asian, Hispanic and white youth. J. Am. Coli. Nutr. 22, 64-70.
  • Olejnik D., Krejpcio Z., Śmigiel-Papińska D., Wiśniewska J., Wójciak J., 1999. Zawartość wapnia i magnezu w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży starszej [Calcium and magnesami content in the daily food rations of adolescent people], Bromat. Chem. Toksykol. 32, 51-54 [in Polish].
  • Ołtarzewski M., Szponar L., Rychlik E., 2003. Spożycie wapnia wśród dzieci i młodzieży w Polsce [Calcium consumption among children and teenagers in Poland], Żyw. Człow. Metab., 30,278-283 [in Polish],
  • Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M., 2003 a. Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich z województwa mazowieckiego. Cz. 1. Składniki podstawowe [Nutritive value of daily food rations of students of secondary schools in Mazowieckie Province. Part 1. Fundamental elements]. Żyw. Człow. Metab. 30, 362-366 in Polish],
  • Ostrowska A., Szewczyński J., Gajewska M., 2003 b. Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych uczniów szkół średnich z województwa mazowieckiego. Cz. 2. Składniki mineralne i witaminy [Nutritive value of daily food rations of students of secondary schools in Mazowieckie Province. Part 2. Mineral elements and vitamins]. Polsce. Żyw. Człow. Metab. 30, 367-371 [in Polish].
  • Parizkova J., 2000. Dietary habits and nutritional status in adolescents in Central and Eastem Europe. Eur. J. Clin. Nutr. Supl. 1, 36-40.
  • Perry A.C., Rosenblatt E.B., Wang X., 2004. Physical, behavioral, and body image characteristics in a tri-racial group of adolescent girls. Obes. Res. 12,1670-1679.
  • Ramakrishnan U., 2002. Prevalence of micronutrient malnutrition worldwide. Nutr. Rev. 60,46-52.
  • Recommended dietary allowances. 1989. Food and Nutrition Board, National Research Council- National Academy of Science Washington D.C.
  • Rockett H.R., Berkey C.S., Field A.E., Colditz G.A., 2001. Cross-sectional measurement of nutrient intake among adolescents in 1996. Prev. Med. 33 (1), 27-37.
  • Serra-Majem L., 2001. Vitamin and mineral intakes in European children. Is food fortification needed? Public Health Nutr. 4 (1A), 101-107.
  • Stopnicka B., Szarmej I.K., 2001. Ocena jakości indywidualnego żywienia dzieci, młodzieży szkół ponadpodstawowych i młodzieży akademickiej województwa podlaskiego na przestrzeni lat 1966-2000 [Evaluation of the quality of individual diets of children and secondary school and university students in Podlaskie Province in 1996-2000]. Żyw. Człow. Metab. Supl., 562-566 [in Polish].
  • Szczygłowa M., Szczepańska A., Ners A., Nowicka L., 1991. Album fotografii produktów i potraw o zróżnicowanej wielkości porcji [Album of photographs of food products and dishes]. Inst. Żywn. Żyw. Warszawa [in Polish],
  • Szponar L., Ołtarzewski M., Rychlik E., 2002. Zawartość wybranych witamin i składników mineralnych w całodziennym pożywieniu Polaków [The content of selected vitamins and minerals in daily diets of Poles], Żyw. Człow. Metab. Supl., 114-118 [in Polish],
  • Tomkins A., 2001. Vitamin and minerał nutrition for the health and development of the children of Europe. Public Health Nutr. 4 (1A), 91-99.
  • Waśkiewicz A., Sygnowska E., Szcześniewska D., 2000. Wpływ poziomu wykształcenia na żywienie wybranych grup ludności w 10-letnim okresie obserwacji - badanie Pol-MONICA Warszawa [ Impact of educational level on the dietary pattem in randomly selected population groups over 10-years of observation - Pol-MONICA Warsaw Study]. Żyw. Człow. Metab. 27,219-237 [in Polish].
  • Ziemiański Ś., Wartanowicz M., 1999. Stan odżywienia i spożycia witamin w różnych grupach populacyjnych w Polsce w świetle piśmiennictwa [Vitamin status and daily intake in the different subpopulations in Poland], Prace poglądowe. Żyw. Człow. Metab. 26, 320-328 [in Pol- ish].
  • Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu [Humań nutrition. Basis of nutrition science]. 2000. Eds J. Gawęcki, L. Hryniewiecki. PWN Warszawa [in Polish].

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3ca010b5-ef5e-44a5-aa96-14e68f716e08
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.