PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1995 | 40 |

Tytuł artykułu

Wartosc rzezna i cechy morfometryczne miesni buhajow ncb i mieszancow z bydlem holsztynsko-fryzyjskim w zaleznosci od systemu opasu i masy ciala przed ubojem

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Powszechnie wiadomo, że doskonalenie bydła nizinnego czarno-białego (ncb) w Polsce dokonywało się w znaczącym stopniu poprzez wykorzystanie importu rozpłodników z Holandii i Niemiec. Prowadzone tą drogą krzyżowanie polepszające wpłynęło pozytywnie na masową populację bydła krajowego, poprawiając przede wszystkim jego wydajność mleczną, skład mleka, a także cechy mięsne dające podwaliny do stworzenia bydła w typie kombinowanym mięsno-mlecznym. W latach 70. w Europie nastąpiła zmiana kierunków w hodowli bydła pod wpływem rasy holsztyńsko-fryzyjskiej (hf) z USA i Kanady. Szybkie rozprzestrzenianie się tej rasy było wynikiem zainteresowania się hodowców zwierzętami odznaczającymi się wysoką produkcją mleka, dobrą budową wymienia i kończyn. W krajowym piśmiennictwie można znaleźć szereg opracowań dotyczących rezultatów krzyżowania bydła ras nizinnych, a szczególnie czarno-białej z tą rasą [3, 4, 8, 9,12]. Przeprowadzone badania wskazują jednoznacznie, że uzyskane rezultaty tego krzyżowania z punktu widzenia wydajności mlecznej są w wielu cechach korzystne u mieszańców obu ras. Jednakże wielu hodowców podkreśla również problem obniżenia niektórych cech mięsnych, w tym szczególnie niższej wydajności rzeźnej u mieszańców, gdy udział genów rasy doskonalącej wynosi powyżej 50%. Dlatego licząc się z sytuacją dalszego wzrostu udziału genów ras mlecznych w populacji bydła cb, istotne wydaje się przedstawienieskutków takiego krzyżowania pod kątem użytkowości mięsnej. Piśmiennictwo [8, 11] dotyczące tej problematyki wskazuje, że w wyniku krzyżowania naszego bydła z rasą hf ulegają pogorszeniu cechy poubojowe. Odczuwa się również brak informacji na temat zmian strukturalnych tkanki mięśniowej u młodego bydła rzeźnego. Jej budowa może decydować o wartości produkowanego mięsa oraz jego przydatności konsumpcyjnej i technologicznej. Celem badań było określenie niektórych wskaźników wartości rzeźnej oraz grubości włókien mięśnia najdłuższego grzbietu (m. longissimus dorsi) u buhajków-mieszańców z różnym udziałem genów rasy hf w porównaniu ze zwierzętami czystorasowymi czarno-białymi (ncb) w zależności od systemu opasu i końcowej masy ciała przed ubojem.
EN
The aim of experiment was to determine some slaughter value indices and thickness of dorsal muscle fibres crossbred bulls with share 50, 75 and 87,5% of Holstein Friesian fattened up to 500 and 600 kg body weight, in comparison with Black and White pure breed animals. Crossbred bulls were characterized by worse slaughter value indices: lower hot carcass weight, fresh dressing percentage and lean content, and lower lean daily gain index compared with pure breed. The morphometry analysis showed smaller thickness of muscle fibres of crossbred bulls in comparison with Black and White pure breed bulls.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

40

Opis fizyczny

s.185-192,fot.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza, Wroclaw
autor
autor
autor

Bibliografia

  • [1] Bourne G.H. (Ed.): The structure and function of muscle. T. 1, cz. 2, Academic Press, New York 1973.
  • [2] Jarmuż W.: Rocz. Nauk. Roi., B, 107, 1991,201.
  • [3] Jasiorowski H., Reklewski Z., Stolzman M.: Livest. Prod. Sci. 10,1983, 109.
  • [4] Kaczmarek A.: Chów i hodowla bydła w Wielkopolsce, AR Poznań 1991.
  • [5] Kolb G.M.H.: Vergleichende Histologie. Springer Verlag Berlin, 1991, 68.
  • [6] Reklewski Z., De Laurans A., Łukaszewicz M.: Zesz. Probl. Post. Nauk. Rol. 300, 1985, 179.
  • [7] Smolich A., Michel G.: Mikroskopische Anatomie der Haustiere. Veb. G. Fischer Verl., Jena 1985,81.
  • [8] Zalewski W., Litwińczuk Z., Kamieniecki K: Rocz. Nauk. Rol. D 1989, 215.
  • [9] Ziemiński R.: Prz. Hod. 9, 1991, 11.
  • [10] Ziemiński R., Górska J., Szmańko T., Krasowska G: Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. i Rozpr. 20, 1982, 93.
  • [11] Ziemiński R., Juszczak J., Hibner A., Korniewicz A., Urbaniak A., StąporekK.: Rocz. Nauk. Zoot. Monogr. i Rozpr. 30, 1991, 63.
  • [12] Żółkowski J., Grodzki H.: Rocz. Nauk. Rol., B, 107, 4, 1991, 97.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3c9b932a-90c6-4320-b9f1-a118bbee69fb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.