PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2001 | 45 | 09 |

Tytuł artykułu

Przemysl spirytusowy w gospodarce narodowej

Autorzy

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zmiany w sektorze spirytusowym różniły się zasadniczo od procesów rozwojowych i strukturalnych w większości innych branż przemysłu spożywczego. W sektorze spirytusowym nie wystąpiły bowiem takie zjawiska jak: rozwój krajowego popytu i w ślad za tym zwiększenie produkcji, wysoka i rosnąca stopa inwestowania, szybka prywatyzacja, duże inwestycje zagraniczne i istotne zmiany struktur podmiotowych przetwórstwa. Jedyną zmianą wspólną dla przemysłu spirytusowego i innych działów przetwórstwa żywności, jest rozwój asortymentu produkcji i podaży napojów spirytusowych, poprawa ich jakości i atrakcyjności handlowej. Wynikiem tych różnic jest to, że większość kierunków przetwórstwa spożywczego ma rozwojowy charakter, a w produkcji wyrobów spirytusowych wystąpiły zjawiska wskazujące na marginalizację tego sektora.
EN
The changes in spirit sector are different from the structural and evolutionary processes in the other branches of food industry. In the spirit sector the increasing of demand and higher production had not the place. There were not the big investments and quick privatisation. Only changes were the development of production assortment and betterment of quality and trade attractiveness. The effect is such that the majority of food processing sectors is still developing and the importance of spirit industry became marginal.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

45

Numer

09

Opis fizyczny

s.29-32,rys.,wykr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Zywnosciowej, 00-002 Warszawa, ul.Swietokrzyska 20

Bibliografia

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3c655043-1817-46e3-bfae-d596f78f511a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.