PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2004 | 58 | 01 |

Tytuł artykułu

Grecka dieta srodziemnomorska w praktyce

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Greek mediterranean diet in practice

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Wyniki Badania Siedmiu Krajów wykazały, że umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca w krajach śródziemnomorskich była 2-3 razy mniejsza niż w krajach Europy Płn. i USA. Umieralność z powodu choroby niedokrwiennej serca na Krecie była znacznie mniejsza niż w pozostałych krajach Europy Płd., 6 razy mniejsza niż w Finlandii oraz 4 razy mniejsza niż w USA i Holandii. Mieszkańcy Krety wykazywali się także najwyższą w Europie długością życia. Jest to zasługa głównie kreteńskiej diety, która przed rokiem 1960 reprezentowała tradycyjną dietę grecką. W artykule omówiono składniki diety greckiej i ich pozytywne właściwości. Greckie Ministerstwo Zdrowia opracowało i popularyzuje Piramidę Diety Śródziemnomorskiej, a właściwie jej grecką wersję. Tradycyjną grecką dietę należy propagować w Polsce (z użyciem polskich produktów spożywczych).
EN
Results from the studies conducted in seven countries demonstrated that mortality rate from coronary heart disease in Mediterranean countries was 2- to 3-fold lower than that in Northern Europe or that in the United States. But mortality from coronary heart disease on Crete was much lower than that in other Southern European countries and 6-fold lower than that in Finland and 4-fold lower than that in USA and Holland. The population of Crete has the greatest life expectancy in Europe. It is mainly due to the Cretan diet, which represents the traditional diet of Greece prior to 1960. In the paper components of the Greek diet and their positive properties were discussed. The Hellenic Ministry of Health popularizes The Pyramid of Mediterranean diet and especially its Greek version. The traditional diet of Greece could be adapted in Poland (using Polish food products) as a model of healthy, antyatherogenic Mediterranean diet.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

01

Opis fizyczny

s.38-39,tab.,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor

Bibliografia

  • [1] Boskou D. 2000. Olive oil. w Mediterranean Diets, ed. Simopoulos A.P., Visoli F., Karger, Bazylea, 56-77.
  • [2] Hertog M. L., Kromhout D. i wsp.: 1995. Flavonoid intake and long-term risk of coronary heart disease and cancer in the Seven Countries Study. Arch. Intern. Med., vol. 155, 381-386.
  • [3] Keys A.: 1970. Coronary heart disease in seven countries. Circulation, vol. XLI, nr 4, suppl. I, I-1 -I-195.
  • [4] Kromhout D., Keys A., Aravanis C. i wsp.: 1989. Food consumption patterns in the 1960s in seven countries. Am. J. Clin. Nutr. 49, 889-894.
  • [5] Simopoulos A.P., Sidossis L.S.: 2000. What is so special about the traditional diet of Greece, w Mediterranean Diets, ed. Simopoulos A.P., Visoli F., Karger, Bazylea, 24-42.
  • [6] Szostak W. B., Cichocka A., Cybulska B.: 2000, Zdrowa dieta śródziemnomorska. Comes, Warszawa.
  • [7] Szostak W.B., Sekuła W., Figurska K.: 2003. Zmniejszenie umieralności na choroby sercowo-naczyniowe w Polsce a zmiany w spożyciu żywności. Kard. Pol., 58, 173-180.
  • [8] 2002. Trwanie życia w 2001 roku. GUS. Warszawa.
  • [9] www.nut.uoa.gr

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-article-3c37766d-44e9-48ad-b996-ce012860be6d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.