PL
W pracy przedstawiono przegląd wyników badań, dotyczących wpływu żywienia mieszankami z udziałem poekstrakcyjnej śruty rzepakowej (RSM) na procesy rozrodcze u świń. Badania te obejmowały loszki, lochy ciężarne i karmiące oraz prosięta pochodzące od tych loch. Stosowano dawki o różnym poziomie RSM z odmian rzepaku o wysokiej (HGR) lub niskiej (LGR) zawartości glukozynolanów (GLS). Zwierzęta otrzymywały mieszanki w różnych okresach żywieniowych w ciągu jednego lub więcej cykli rozpłodowych. W doświadczeniach na różnych zwierzętach stwierdzono, że pod wpływem produktów hydrolizy GLS zawartych w RSM, następowało powiększenie tarczycy, uszkodzenie i powiększenie wątroby, zmiany w nerkach, co w rezultacie powodowało ograniczenie wzrostu, rozwoju i płodności, a w skrajnych przypadkach śmierć zwierząt. Badania dotyczące wpływu udziału RSM w mieszankach dla świń wykazały, że zawartość HGR w dawkach dla loszek i loch często powodowała opóźnienie dojrzewania płciowego loszek, trudności w zapłodnieniu, spadek przeżywalności płodów, obniżenie liczebności i masy miotu oraz zwiększoną śmiertelność w okresie od urodzenia do odsadzenia. Zastosowanie LGR w żywieniu podczas wzrostu, ciąży i laktacji generalnie nie wpływało na parametry reprodukcyjne z wyjątkiem spadku przeżywalności płodów przy wysokim (20%) udziale LGR w diecie. Autorzy wielu prac zalecają ograniczenie stosowania RSM w żywieniu loch i loszek do 10-12% w dawce. Poziom GLS nie powinien przekraczać 2 μМ/g dawki (5 mM/dzień).
EN
The paper presents the results of research of the effect of feeding based on diets containing rapeseed meal (RSM) on reproduction processes of pigs. The research concerned gilts, pregnant, and suckling sows, and their piglets. The applied diets were characterized by different RSM levels coming from rape cultivars of high (HGR) or low (LGR) content of glucosinolates (GLS). The animals were given them in different feeding periods during one or more reproduction cycles. It was found, in the course of the experiments conducted on different animals, that the products of GLS hydrolysis contained in RSM caused thyroid gland enlargement, liver damage and enlargement and kidney changes, which resulted in growth, development and fertility limitations, or even - in extreme cases - in death of animals. The studies concerning the influence of RSM content in rations showed that HGR content in diets for gilts and sows used to cause some delay in their sexual maturation, difficulties connected with insemination, a decrease in embryo survival rate and in number and weight of litters, as well as increased mortality between birth and weaning. On the other hand, the application of LGR during growth and/or pregnancy and/or lactation did not affect the reproductive parametres in any significant way, except for a decrease in embryo survival rate in the case of high (20%) LGR content in diets. Numerous researchers recommend a limited application of RSM to sows and gilts, namely not exceeding 10-12% in a diet. The GLS level should not exceed 2 μМ/g of a diet (5mM/day).